Hoppa till huvudinnehåll

HS: Lehkosuo sitter löst – legendaren kan ersätta

Mika Lehkosuo.
Mika Lehkosuo. Bild: All Over Press Mika Lehkosuo

Fotbollssäsongen tog nyss slut, men på klubbkontoren är det bråda dagar. Speciellt i Helsingfors. Enligt Helsingin Sanomat jagar HJK en ny tränare. Bland de aktuella namnen finns ikonen Sami Hyypiä.

HJK gick in i ligasäsongen som den enda guldfavoriten i våras. Helsingforsklubben, som 2015 misslyckades kapitalt och tog brons, hade rustat för revansch.

Det blev magplask. HJK tappade greppet efter en stark start och till slut blev det IFK Mariehamn som skrällde och tog guld före HJK.

Det har lett till att spekulationerna om tränaren Mika Lehkosuos framtid i Klubi har gått heta. Lehkosuo har ett kontrakt som sträcker sig över ett par säsonger till, men enligt Helsingin Sanomat kan hans dagar på posten nu vara räknade.

"Funderar över situationen"

Redan på måndagen gick Urheilulehti ut med uppgifter om att HJK söker en ny tränare och bland namnen nämndes Estlands förre förbundskapten Magnus Pehrsson.

Nu skriver HS att jakten på en ersättare till Lehkosuo är i full gång. Enligt tidningens källor kan en ny tränare komma i vinter eller under nästa säsong. Allt hänger på om man hittar en lösning med den tränare man är intresserad av.

– Vi funderar över vår tränarsituation, säger HJK:s ordförande Olli-Pekka Lyytikäinen till HS.

"Ska vinna guld"

Klubbens vd Aki Riihilahti är på semester den här veckan. Enligt HS kan det börja röra på sig när han är tillbaka på kontoret.

Så här sa Riihilahti till Yle Sporten efter säsongens sista match när det stod klart att det blir silver.

– Vi kan inte vara nöjda i HJK. Vi ska vinna guld. Vi ska göra ett hårt jobb för att komma tillbaka starkare. Ekonomiskt gör vi ett bra år, men vi når inte resultat.

Simo Valakari firar cupguldet, 2016.
Simo Valakari har gjort succé i SJK. Simo Valakari firar cupguldet, 2016. Bild: All Over Press Simo Valakari,Seinäjoen Jalkapallokerho

Intresserad av konkurrentens tränare

Nu listar HS ett par riktigt intressanta namn som kopplas ihop med HJK. Ett av dem är Simo Valakari, som har gjort succé i SJK. Han har fört upp Seinäjokiklubben till fotbollsligan och i fjol ledde han laget till guld under andra säsongen på högsta serienivån. I år blev det cupguld och ett ligabrons för SJK.

Enligt HS är Valakari intresserad av en flytt, men han har tre år kvar på kontraktet och kan därför bli svår att lösa från den största konkurrenten.

Sami Hyypiä finns också med i spekulationerna. Den finländske mittbackslegendaren har inte rosat marknaden som tränare efter att han lade av som spelare.

Hyypiä gjorde en stark första säsong i Bayer Leverkusen, men sedan dess har det gått utför. Han fick sparken från Championship-klubben Brighton mitt under säsongen 2014–2015 och han gick samma öde till mötes i FC Zürich. Efter uppdraget i Schweiz har Hyypiä gått utan ett tränarjobb.

Sami Hyypiä.
Sami Hyypiä har fått sparken från flera klubbar och har inget tränarjobb för tillfället. Sami Hyypiä. Bild: imago/Geisser/ All Over Press Sami Hyypiä

Läs också

Nyligen publicerat - Sport