Hoppa till huvudinnehåll

Ilskan driver Trumpsupportrar under slutspurten

Barbara Dawson i kampanjlokalen där hon jobbar för Donald Trump.
Kritiken mot Trump har gjort att det inte varit någon brist på frivilliga, säger Barbara Dawson, som tar hand om dem som söker sig till kampanjlokalen för att hjälpa till med att ringa samtal till väljare. Barbara Dawson i kampanjlokalen där hon jobbar för Donald Trump. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Presidentvalet i USA 2016,Donald Trump,valkampanjer

Många vill hjälpa till för att de är så arga över kritiken mot Trump, säger Barbara Dawson i republikanernas kampanjlokal där frivilliga på slutrakan ringer samtal till väljare i vågmästarstater för att övertyga dem att rösta på Donald Trump.

Republican call center, står det på skylten.
Skyltarna genom kontorsbyggnaden visar vägen till den republikanska teletjänstcentralen. Republican call center, står det på skylten. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump,Republikanska partiet, Presidentvalet i USA 2016,valkampanjer
Klockan är tio på morgonen och i republikanernas kampanjlokal i en anonym kontorsbyggnad vid en livligt trafikerad motorväg är det full fart. I de avskalade arbetsbåsen sitter ett tjugotal Trumpsupportrar och ringer samtal efter samtal för sin kandidat.

- God morgon, jag heter Jeanette Botti. Jag ringer för Donald Trump, och jag ber om din röst, låter det från ett av båsen där den 74-åriga pensionären bockar av namn och nummer på sin lista i rasande fart.

Den här gången når hon fram till väljaren, som dessutom lovar att rösta på Trump, och hon unnar sig ett lågmält jubelrop - för att inte störa de andra som ringer - innan hon slår nästa nummer på listan.

Jeanette Botti befinner sig i Morris Plains i New Jersey, en delstat som är ett stabilt demokratiskt fäste. Men samtalen går till väljare i nyckelstater, alltså de delstater i USA där det är jämnt mellan de två kandidaterna. Strax före valdagen styr kampanjarbetare i hela landet sina insatser till vågmästarstater som Nevada, Florida, Ohio, Arizona, Georgia, New Hampshire och Pennsylvania.

Jeanette Botti sitter och ringer samtal till väljare för att övertyga dem att rösta på Donald Trump.
Jeanette Botti har ringt samtal inför många val så hon blir inte uppgiven om ingen svarar när hon ringer. Jeanette Botti sitter och ringer samtal till väljare för att övertyga dem att rösta på Donald Trump. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump,Republikanska partiet, Presidentvalet i USA 2016,valkampanjer

Älskvärt och kort budskap

Jeanette Botti har ett formulär framför sig där hon skriver in resultaten av samtalen. Kryss i rutan om hon får tag på personen i fråga, kryss i en annan ruta om personen lovar rösta på Trump, kryss i en tredje om personen redan röstat, kryss igen om personen inte vill säga vem han eller hon ska rösta på, och så vidare.

Ofta får hon sätta kryss i rutan för telefonsvarare. Hon lämnar många meddelanden på svarare. Då läser hon innantill ett kort meddelande från instruktionerna.

- Jag tror att vårt budskap måste vara kort, koncist och älskvärt, sammanfattar hon efter att hon kvittrat in ytterligare ett meddelande på svararen.

Oroade över jobben

Jeanette Botti är pensionerad från sitt jobb som lärare, så hon har tid att hjälpa till med kampanjarbetet. Och hon gör det så gärna.

- Jag känner så starkt att Donald Trump är kandidaten som vi behöver för att det ska bli en förändring i det här landet. Jag anser inte att vi går i rätt riktning.

Det viktigaste för Botti är högsta domstolen och att de domare som utnämns där är konservativa.

- Jag vill inte ha fler liberaler där, det är inte så grundarna i vårt land hade tänkt det, säger hon.

Fast de flesta hon talar med bryr sig inte om högsta domstolen, utan de pratar om jobben. Och bakom den glada ytan hos Botti döljer sig en ilska över hur det ser ut i USA i dag.

- Det finns så många som inte har jobb, och de är väldigt upprörda. Det finns så mycket fattigdom, folk har det svårt, något måste förändras. Donald Trump är ingen politiker men han vet hur man gör affärer. Han kommer inte att misslyckas, säger Botti.

I republikanernas kampanjlokal sitter frivilliga som ringer samtal för Donald Trump.
Lås in henne! Så står det på skylten på väggen i republikanernas kampanjlokal där frivilliga ringer samtal för Donald Trump. Den som åsyftas är motkandidaten Hillary Clinton. I republikanernas kampanjlokal sitter frivilliga som ringer samtal för Donald Trump. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet,valkampanjer

“Trump kommer att förändra allt”

Några bås därifrån sitter Tim Vorhies. Före det här valet har han inte engagerat sig i någon valkampanj, men nu sitter han här och ringer samtal för Donald Trump.

- Jag är här för att mina barn och mina barnbarn ska få det bättre. Jag kan inte bidra med mycket pengar, men jag kan hjälpa till med det här, säger han.

Det som fått honom att aktivera sig är att han tycker att det har varit åtta usla år i USA med demokraternas Barack Obama vid makten. Han är upprörd över läget i USA i dag.

- Mina sjukförsäkringsavgifter har ökat otroligt mycket, jobben har försvunnit, terrorismen har ökat och det är så mycket korruption inom politiken. Det är inte många saker som just nu är bra i vårt land.

Om Hillary Clinton blir vald kommer det bara att bli sämre, säger Vorhies. Trump, däremot, tror han starkt på.

- Han är bättre för oss då det gäller det mesta, terrorismen, invandringen, sjukförsäkringen. Trump kommer att förändra allt.

Tim Vorhies sitter i ett arbetsbås och ringer samtal för Donald Trump.
Tim Vorhies tycker att folk ska sluta klaga och göra något i stället. Han själv har anmält sig som frivillig för att ringa samtal för Donald Trump. Tim Vorhies sitter i ett arbetsbås och ringer samtal för Donald Trump. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump,Republikanska partiet,valkampanjer, Presidentvalet i USA 2016

Ilskan motiverar

Barbara Dawson är däremot en veteran i kampanjsammanhang. Hon har varit aktiv inom politiken i trettio år och deltagit i otaliga kampanjer, men nu är det Donald Trump som gäller. Dawson är klädd i Trumpskjorta och keps, och poserar glatt vid Trumpfiguren i kartong som står uppställd i ett hörn. Hon är en av dem som organiserat arbetet med att ringa samtal för Trump. Hon är entusiastisk över uppslutningen.

- I år har folk vällt in. Ofta handlar det om att folk hört någon säga något negativt om Trump och då har de blivit arga, och därför rusar de sedan in här.

Hon själv är övertygad av att Donald Trump utgår med segern.

- Han är en ärlig man och en skicklig affärsman. Det är honom som det här landet behöver, säger Barbara Dawson.

Barbara Dawson poserar bredvid en Donald Trump-figur i kartong i repulikanernas kampanjlokal.
Barbara Dawson säger att hon inte vill ringa samtal på söndagar, för att det kan irritera människor. Men på måndagen var hon på plats igen. Donald Trump var ständigt närvarande i form av en figur i kartong. Barbara Dawson poserar bredvid en Donald Trump-figur i kartong i repulikanernas kampanjlokal. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,valkampanjer,Republikanska partiet

Läs mera:

Historisk valvaka på Svenska Yle

Svenska Yle gör en storsatsning på presidentvalet i USA. Vår valvaka sänds direkt på Yle Fem, i Yle Vega och på Arenan. Dessutom har vi liverapportering på webben på svenska.yle.fi. Om du vill titta på valvakan på mobilen ska du klicka här!

Det amerikanska presidentvalet 2016