Hoppa till huvudinnehåll

Jan-Erik Mansikka premieras av visvänner

Jan-Erik Mansikka
Jan-Erik Mansikka. Jan-Erik Mansikka Bild: Viktor Granö 2016 jan-erik mansikka

Musikern, pianisten Jan-Erik "Janne" Mansikka från Borgå får på fredag ta emot Barbara Helsingius-priset som nu delas ut för tredje gången av sällskapet Visans vänner.

Barbara Helsingius-priset grundades år 2012 på Barbaras 75-årsdag. Priset delas ut vartannat år av sällskapet Visans Vänner till en "finländsk visartist, visaktivist eller visgrupp som genom sin aktivitet bidrar till att öka intresset för viskonst i nordisk tradition och samtidigt gynnar Visans Vänners syften".

Det berättas att Jan-Erik i princip kan sätta sig vid pianot tillsammans i stort sett vilken visartist som helst och att resultatet alltid blir mer än ett plus ett.

- Jag är nog lite förbryllad över att jag får priset för det är ju oftast sångare som premieras av visvänner. Jag är ju uttryckligen en instrumentalist. Men visst är jag smickrad, säger Mansikka då vi ringer upp och gratulerar.

Musikerjobbet är en bisyssla

Jan-Erik Mansikka är pedagogie doktor och till vardags utbildningsforskare vid Helsingfors universitet. Dessutom undervisar han som timlärare på Sibeliusakademin. Musicerandet har han som bisyssla.

- Jag tycker om visformatet för det ger ofta frihet att jobba fram någonting tillsammans och jag tycker om att improvisera och experimentera.

Musikaliteten går i arv

Jan-Eriks pappa var en duktig jazzpianist så han har hört musik ända sedan barnsben så det föll sig naturligt att själv börjar spela. Det har ofta varit ont om tid att vid sidan om det egentliga jobbet och familjefarsrollen att hitta tid för musiken.

- Men det man stark känner för hittar man märkligt nog tid för, konstaterar Jan-Erik.

Han funderar att han är långt ifrån en färdig musiker och det han gärna skulle vilja förbättra sina kunskaper att kunna läsa noter. Också rent tekniskt skulle han gärna utvecklas som pianist.

I juryn för årets Barbara Helsingius-pris satt kompositören Markus Fagerudd, ordförande Maryelle Lindholm och Henrik Huldén, sekreterare för Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors, som har instiftat priset vid hedersmedlemmen Barbara Helsingius 75-årsdag år 2012.

Priset får Jan-Erik ta emot fredagen den 11.11 i samband med Visans Vänners konsert, en såkallad Helafton i Helsingfors. Priset består av ett bidrag till en viskonsert som pristagaren själv får planera.

Tidigare pristagare är Sara Selenius (2012) och Frida Andersson (2014).

Läs också