Hoppa till huvudinnehåll

Köer, oklarheter och skrämseltaktik kan orsaka problem i vallokaler

Rösterna i presidentvalet räknas i Dixville Notch i USA under presidentvalet 2016.
Dixville Notch har varit först ute med att rösta i de amerikanska presidentvalen sen år 1960. Alla röstberättigade samlas i den lokala krogen för att rösta och offentliggöra resultatet tillsammans. Rösterna i presidentvalet räknas i Dixville Notch i USA under presidentvalet 2016. Bild: EPA/HERB SWANSON Dixville Notch, Presidentvalet i USA 2016

Presidentvalet i USA har kommit igång. Vallokalerna öppnades först i distrikten längs östkusten. Valmyndigheterna förbereder sig på många håll på långa köer och en del kaos längs med valdagen.

Precis som vid tidigare presidentval var invånarna i byn Dixville Notch först ute både med att rösta och publicera sina resultat.

I den lilla byn i delstaten New Hampshire samlas alla röstberättigade invånare i den lokala krogen för att lägga sina röster samtidigt.

I år var sju personer samlade för att rösta. Undantagsvis hade en person givit sin röst på förhand.

Med bara åtta röster att räkna dröjde inte heller resultat värst länge i Dixville Notch.

Resultaten från röstandet i byn Dixville Notch på en krittavla. Hillary Clinton fick flest röster.
Väljarna i Dixville Notch har gjort sitt och var först ute med sina resultat också i år. Resultaten från röstandet i byn Dixville Notch på en krittavla. Hillary Clinton fick flest röster. Bild: EPA/HERB SWANSON Presidentvalet i USA 2016,Dixville Notch

Hillary Clinton vann över rivalen Donald Trump med fyra mot två röster, medan en röst gick till libertarianen Gary Johnson och en till republikanernas kandidat från valet 2012 Mitt Romney.

Även om resultatet i Dixville Notch i sig inte har någon större betydelse för valet i stort är delstaten New Hamsphire en av få delstater där resultat fortfarande anses vara öppet.

Både Trump och Clinton har besökt delstaten under de sista dagarna före valet för att försöka övertyga väljarna.

Valresultatet torde vara klart tidigt onsdag morgon, förutsatt att inga större problem uppenbarar sig under tisdagen. Oron över potentiella problem är ändå högre i år än tidigare.

Långa köer, kaos och skrämseltaktik

Valmyndigheter i flera delstater förbereder sig på att röstandet inte kommer att gå lika fredligt och gemytligt till som i Dixville Notch.

Redan under förhandsröstandet har köerna på många håll varit långa och köandet under själva valdagen befaras ta flera timmar för många väljare.

Köerna och den hätska tonen under valkampen befaras också betyda att det hettar till mellan Trumps och Clintons anhängare vid vallokalerna.

Trump har uppmanat sina anhängare att patrullera vid lokalerna för att försöka förhindra valfusk, men på flera håll har anhängarna inte hållit sig till att bara observera röstandet.

Till exempel i Miami i Florida tvingades polisen avlägsna Trumpanhängare från en parkeringsplats vid en vallokal då de skällde ut Clintonväljare och skrek antimuslimska och rasistiska slagord med megafoner.

Människor köar utanför en vallokal i Miami i Florida. Kön sträcker sig flera hundra meter.
Bland annat i Florida tvingades väljare vänta i flera timmar vid en del vallokaler redan under förhandsröstandet. Som längst tvingades människor vänta i över fyra timmar. Människor köar utanför en vallokal i Miami i Florida. Kön sträcker sig flera hundra meter. Bild: EPA/ROBERT SULLIVAN Miami,Florida, Presidentvalet i USA 2016

Flera högergrupper och lokala miliser har hotat med att komma beväpnade till vallokalerna. Åtminstone 3 200 personer har anmält sig som frivilliga till ett sådant initiativ.

Demokrater i flera delstater har redan snabbt fört flera fall av hot mot väljare till rätten.

Bland annat i Pennsylvania, som också är en så kallad vågmästardelstat, har myndigheterna oroats till den grad att de har gått ut med en informationskampanj om vilket slags beteende som kan vara olagligt vid vallokalerna.

- Individer som blandar sig i någon annans försök att utnyttja sin rösträtt kan dömas till upp till tio års fängelse, står det på plakat som har hängts upp utanför vallokalerna i delstaten.

Oron oroar

Flera frivilliggrupper som försöker stöda väljare och hjälpa i oklara situationer har sagt att de befarar att all oro kan avskräcka väljare från att gå och rösta.

- Jag är orolig över all oro, säger Wendy Weiser vid det politiskt obundna Brennan Center till Washington Post.

- Folk är så ängsliga runt om i landet. För första gången på mycket länge tvivlar en hel del människor på hela valsystemets integritet, trots att det egentligen inte finns någon orsak. För första gången på länge talas det om att man måste övervaka andra medborgare som röstar. En helt galen situation, säger Weiser.

Både republikanerna, demokraterna och otaliga obundna grupper har skickat ut advokater till tusentals vallokaler för att kunna lösa oklara situationer som kan uppstå vid vallokalerna.

Dessutom har gruppen Lawyers Committee for Civil Rights Under Law, ungefär Advokaternas kommitté för de lagstadgade medborgerliga rättigheterna, upprättat en telefontjänst som väljare kan ringa om de stöter på problem.

Gruppen har 2 500 frivilliga vid vallokalerna och 4 500 personer som svarar i telefon under röstandet.

Trots de tusentals frivilliga säger gruppens verksamhetschef att läget börjar nå bristningsgränsen.

- Antalet samtal vi får in om problem och samtalens ton, för att inte tala om alla de lokala rättsprocesser vi redan ser under förhandsröstandet, reflekterar nog det politiska läget under den här valkampen, säger verksamhetsledaren Kristen Clarke till Washington Post.

Läs mera:

Historisk valvaka på Svenska Yle

Svenska Yle gör en storsatsning på presidentvalet i USA. Vår valvaka sänds direkt på Yle Fem, i Yle Vega och på Arenan. Dessutom har vi liverapportering på webben på svenska.yle.fi. Om du vill titta på valvakan på mobilen ska du klicka här!

Det amerikanska presidentvalet 2016