Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnofrågan viktig - röstade på Clinton

Jesse Roque och Alexandra Monaco röstade i en skola i Summit.
Jesse Roque och Alexandra Monaco har röstat i alla val. Det var självklart för dem vem de skulle stöda den här gången. Jesse Roque och Alexandra Monaco röstade i en skola i Summit. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs val,valdeltagande, Presidentvalet i USA 2016,Hillary Clinton,Donald Trump

Valdagen har inletts i USA. I det här valdistriktet på östkusten var det rusning redan tidigt på morgonen när folk röstade på Donald Trump, Hillary Clinton - och Evan McMullin.

Rösta här i dag, står det på skylten vid ingången till Washington School i Summit, NJ,
I det här valdistriktet var vallokalen i skolans gympasal. Rösta här i dag, står det på skylten vid ingången till Washington School i Summit, NJ, Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs val,valdeltagande, Presidentvalet i USA 2016,Donald Trump,Hillary Clinton,Evan McMullin
Klockan halv sju på morgonen är det redan kö i vallokalen i gymnastiksalen i lågstadieskolan Washington School i den lilla staden Summit i New Jersey. Folk kör in på parkeringsplatsen utanför i en jämn ström, och de flesta har bråttom, de ska hinna rösta före jobbet. Vallokalerna i New Jersey öppnade klockan 6 på morgonen.

- Jag röstade på Hillary Clinton, säger Jesse Roque, som kom till vallokalen med Alexandra Monaco.

Han tycker att den demokratiska presidentkandidaten helt enkelt är bäst.

- Hennes åsikter i sociala frågor var viktigast. Jag uppskattar hennes syn på immigration, HBTQ-frågor, kvinnors rättigheter och Planned Parenthood, säger Roque.

Organisationen Planned Parenthood arbetar för preventivmedel och aborter.

Också Alexandra Monaco tycker att kvinnofrågan är viktig. Många andra som kommer ut från vallokalen efter att de avlagt sin röst säger samma sak.

- Hoppas hon krossar glastaket, ropar en kvinna i förbifarten när hon rusar mot bilen.

Alltid röstat republikanskt

Mehrad Rafizadehs röst gick däremot till den republikanska presidentkandidaten.

- Jag gillar hans idéer, speciellt då det gäller ekonomin och att sänka skatterna.

Mehrad Rafizadeh har alltid röstat republikanskt så det var självklart för honom att rösta på Trump.

- Fast jag gillar inte hans åsikter då det gäller immigration.

Flera andra som röstat säger ändå motsatsen: att det var just Trumps syn på immigration som avgjorde till hans fördel.

Delstaten New Jersey är stabilt demokratiskt fäste, så Mehrad Rafizadeh är medveten om att Trump egentligen inte har en chans i just hans delstat.

- Jag vet att min röst egentligen inte spelar någon roll, men det är ändå viktigt för mig att rösta på Trump av principiella skäl.

Mehrad Rafizadeh röstade i en skola i Summit New Jersey.
Läkaren Mehrad Rafizadeh gick och röstade före jobbet. Mehrad Rafizadeh röstade i en skola i Summit New Jersey. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Presidentvalet i USA 2016,val,valdeltagande,Donald Trump

"Skamlig valkampanj"

Men också en tredje kandidat fick röster i det här valdistriktet på östkusten, nämligen Evan McMullin. Det är en oberoende presidentkandidat, en konservativ utmanare till Trump, som inte kommer att vinna presidentvalet, men som tar röster från Trump framför allt i McMullins hemdelstat Utah.

Chris Kenniff är medveten om det, men han ville ändå av principskäl rösta på McMullin.

- Det har varit en skamlig valkampanj. Jag är egentligen konservativ men det är omöjligt för mig att rösta på Trump. Det handlar både om vem han är och vad han säger. Och Clinton har varit med i politiken i evigheter, och hon är inte lämpad som president. Så det var dags att stöda tanken på ett tredje, starkt parti.

Chris Kenniff röstade i en skola i Summit i New Jersey.
Chris Kenniff tycker inte någon av de två huvudkandidaterna förtjänar hans röst. Chris Kenniff röstade i en skola i Summit i New Jersey. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Presidentvalet i USA 2016,Vallokal,valdeltagande

Det amerikanska presidentvalet 2016