Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen avgör Kronobys landskapstillhörighet

Kronoby kommungård och vattentorn
Kronoby kommungård och vattentorn Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Kronoby,kronoby kommungård,Vattentorn

Kan inte Kronoby bestämma sig för vilket landskap kommunen vill tillhöra är det fritt fram för riksdagen att fatta beslutet. Det säger regeringsrådet Auli Valli-Lintu på Finansministeriet.

På tisdagen beslöt fullmäktige i Kronoby att inte nu ta ställning i landskapsfrågan. Det var efter omröstning fullmäktige valde att inte välja varken Österbotten eller Mellersta Österbotten.

På mötet framfördes tanken att nya fullmäktige efter kommunalvalet får avgöra valet av landskap. Men riktigt så fungerar det inte, säger regeringsrådet Auli Valli-Lintu på Finansministeriet.

- Har kommunen inte gett ett utlåtande är det fritt fram för regering och riksdag att avgöra frågan i kommunens ställe.

Beslut i februari eller mars

Valli-Lintu kan inte komma på några andra kommuner som underlåtit att ta ställning i landskapsfrågan, och Kronoby är inte det enda gränsfallet i landet.

I december överlämnar regeringen lagpropositionen till riksdagen. I januari sker inte så mycket då riksdagen har ledigt, utan ett beslut i riksdagen väntas först i februari eller mars.

- Att lämna frågan till nya fullmäktige går inte, då är beslutet om landskapsindelning redan fattat i riksdagen.

Regeringsrådet Auli Valli-Lintu vill inte spekulera i hur regering och riksdag ser på Kronobys landskapstillhörighet. Men formellt sett har kommunen ingen åsikt i frågan och har överlåtit beslutanderätten åt riksdagen.

- Det är bra om kommunen har en åsikt för den är ganska avgörande.

Sedan kan man diskutera om det är fiffigt eller moraliskt rätt att överlämna avgörandet till riksdagen, men det vill Valli-Lintu inte spekulera i.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten