Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet stimulerar rättvist

presenterar skuggbudgeten
Riksdagsledamot Kari Uotila och partiordförande Li Andersson presenterade Vänsterförbundets skuggbudget. presenterar skuggbudgeten Bild: Yle/ AG Karlsson kari uotila, li andersson

Vänsterförbundet kallar sin skuggbudget för rättvis och stimulerande. Partiet kritiserar hårt regeringens politik och vill göra reformer i skattesystemet.

- Vår målsättning är ett rättvist och ekologiskt hållbart Finland, som förnyas, sa partiordförande Li Andersson då hon presenterade alternativet på tisdagen.

Vänsterförbundet ger i sin skuggbudget utbildningen 400 miljoner och forskningen och produktutvecklingen 150 miljoner euro mer än regeringen i sin budget.

Partiet upprepar sitt krav på att kapitalinkomster och löneinkomster borde beskattas enligt en och samma, progressiva skala.

Mer lån, som stimulans

Vänsterförbundet anser att konkurrenskraftsavtalet är illa för både Finland som helhet och löntagarna som grupp. Ett inhiberande av avtalet skulle enligt partiet till och med medföra inbesparingar.

presenterar skuggbudgeten
presenterar skuggbudgeten Bild: Yle/ AG Karlsson li andersson

Jämfört med regeringens budget innebär Vänsterförbundets skuggbudget ett minus på 600 miljoner euro.

Li Andersson talar om stimulanspolitik.

- De här 600 miljonerna har vi budgeterat för åtgärder, med hjälp av vilka vi vill skapa tillväxt och sysselsättning, snabbt och på kort sikt.

I praktiken handlar det bland annat om satsningar på byggande och sanering av mögelskolor.

Småföretagare ska charmas

Vänsterförbundet fortsätter sin charmoffensiv där man försöker nå småföretagarna.

Partiet vill bland annat höja den undre gränsen för mervärdesskatt och göra det billigare och enklare att anställa en första person.

Familjepolitiskt vill partiet bland annat införa 6+6+6-principen, som skulle ersätta delar av det nuvarande systemet för familjeledigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes