Hoppa till huvudinnehåll

Det som ingen trodde kunde hända har blivit verklighet - här är historien om Donald Trump

Mannen som gjort karriär som businessman, playboy och tevestjärna har nu även slagit igenom som politiker och blivit USA:s nästa president.

Under valkampanjen slog han världen med häpnad. Aldrig någonsin tidigare har en presidentkandidat väckt så mycket avsky, förvåning, förtjusning och vrede. Allt från psykologer till politiska analytiker och journalister har försökt förstå vem han är, men det är inte lätt att få grepp om honom.

Donald Trump föddes år 1946 som sonson till tyska immigranter. Han har mycket gemensamt med sin farfar och far som var exceptionellt energiska, tävlingsinriktade och ambitiösa män som med kreativitet och hänsynslöshet var beredda att uppnå sina mål med vilka medel som helst.

När Donald föddes var hans far redan en framgångsrik affärsman och familjen bodde i ett egnahemshus i de rika kvarteren i Queens i New York.

Donalds Trumps farfar Friedrich Trump och farmor Elisabeth Christ
Donalds Trumps farfar Friedrich Trump och farmor Elisabeth Christ. Donalds Trumps farfar Friedrich Trump och farmor Elisabeth Christ Bild: Unknown author (Public domain)/ Wikimedia Commons Donald Trump

Det står tidigt klart att Donald är pappans favorit bland de fem barnen. Men trots att familjen är förmögen med hemhjälp och chaufför skämmer pappan inte bort Donald utan tvingar honom att jobba hårt.

Donald Trump lär sig redan som ung att aldrig ge upp och att aldrig medge att han förlorat.

Han har själv berättat om hur han gav sin lärare en blåtira när han gick i andra klass för att han tyckte att läraren inte visste tillräckligt om musik. Föräldrarna var oroade över Donalds temperament och skickade honom som 13-åring till New York Military Academy, en privatskola med fokus på fysisk och mental disciplin.

Han trivdes med den hårda disciplinen och gjorde bra ifrån sig i skolan och på sportplanen. Han lärde sig att kontrollera sitt temperament och att slåss med hjärnan istället för nävarna.

Donald Trump gick ut New York Military Academy med goda betyg, och framröstades som skolans "ladies man" , kvinnokarl, i årsboken. Den råa kvinnonedsättande jargongen som han kritiserats för under valkampanjen härstammar från den här tiden.

Efter att ha avslutat militärakademin tog Donald en ekonomiexamen på University of Pennsylvania. Hans pappa hade byggt sig en förmögenhet inom fastighetsbranschen och hyrde ut bostäder i utkanten av New York men Donald drömde om betydligt större projekt. När han tog över efter sin far vid 26 års ålder slösade han ingen tid.

Nu skulle hela USA få veta vem han var. Han gjorde snabba klipp, köpte upp och byggde om fastigheter som förvandlades till lyx och snabbt var han miljardär.

Donald Trump som ung.
Donald Trump som ung. Bild: By Seth Poppel/Yearbook Library [Public domain], via Wikimedia Commons Donald Trump

Han gjorde sig själv till ett starkt varumärke, han namngav sina byggnader efter sig själv och blev megakändis. Han minglade med skådespelare och popartister.

Republikanerna bjöd in honom för att tala när George H. W. Bush kandiderade för att bli president men inte kort därefter stödde han demokraterna. Trump insåg snabbt att han inte passade in i något av landets partier, att han var en politisk kameleont.

Under slutet av 80-talet och början av 90-talet gick det dåligt för Donald Trump ekonomiskt och han skuldsatte sig upp över öronen.

En dörrvakt öppnar dörren till skyskrapan Trump Tower i New Nork.
En dörrvakt öppnar dörren till skyskrapan Trump Tower i New Nork. Bild: EPA/JASON SZENES Trump Tower,skyskrapor,New York,Donald Trump

År 2004 gör NBC honom till stjärna i dokusåpan "The Apprentice" där deltagarna tävlar om anställning i Trumps företag. Han startade en modellagentur och köpte rättigheterna till Miss Universum.

Donald Trump köpte upp Miss Universum.
Donald Trump med Miss Universum Paulina Vega från Colombia år 2015. Donald Trump köpte upp Miss Universum. Bild: www.splashnews.com/ All Over Press Miss Universum,USA,Donald Trump

Han blev allt mer politiskt aktiv. I USA rådde ett klimat av politikerförakt där nya rörelser som Tea Party-rörelsen blev allt mer populära.

Trump uttalade sig ofta och gärna - han hävdade att president Obama inte är född i USA. Han ljög och överdrev och folk trodde på honom.

Inför valet 2012, då president Barack Obama blev omvald, fanns Trumps namn högt uppe i galluparna, och då funderade Trump själv på allvar att ställa upp, men gjorde det till slut inte utan valde att stödja republikanernas kandidat Mitt Romney. Detta lär han ha ångrat.

Redan år 2013 sade Trump offentligt att många tiggt honom om att ställa upp i presidentvalet 2016 och det ryktas att han samma år lät göra en undersökning för att utreda sina möjligheter till framgång.

I början av år 2015 började han sedan testa sitt stöd på allvar. Han skapade då en preliminär valkommitté och började resa runt i USA för att träffa nyckelpersoner och samla in pengar.

Formellt meddelade Trump att han ställer upp i presidentvalet i juni 2015. I början spekulerades det i att han ställde upp för att det gynnade hans affärer, och få trodde att han hade en verklig chans att bli republikanernas presidentkandidat.

Hollywood Walk of Fame
Donald Trumps stjärna på Hollywood Walk of Fame har vandaliserats flera gånger. Hollywood Walk of Fame Donald Trump

Han lyckades inte heller samla in lika mycket pengar som de andra republikanska kandidaterna, som var erfarna proffspolitiker med färdiga stödtrupper. Han hade ändå råd att i början finansiera sin kampanj själv.

Hans agenda liknade ingen annans. Han lovade bygga en mur längs med den mexikanska gränsen. Han lovade hämta industrijobben tillbaka från Mexiko och Kina och han skulle stoppa muslimer från att komma till USA.

Eric Trump, Barron Trump, Melania Trump, Donald Trump, Ivanka Trump
Donald Trump med sin son Eric Trump längst till vänster, yngsta sonen Barron Trump, hustrun Melania Trump, dottern Ivanka Trump och äldsta sonen Donald Jr Trump längst till höger. Eric Trump, Barron Trump, Melania Trump, Donald Trump, Ivanka Trump Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Donald Trump,affärsmän

Han vände kappan efter vinden i sina åsikter. Han överdrev och ljög, skandal efter skandal avslöjades men inte ens uppgifterna om sexuella trakasserier och inspelningen från 2005 där Donald Trump skryter om att han kan göra vad han vill med kvinnor stoppade honom från att bli president.

Han har själv sagt att om han så skulle ha stått mitt på gatan och skjutit någon så skulle han inte ha förlorat röster.

Häpnad och rädsla är de första reaktionerna runt om i världen. Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att valet av Trump är farligt.

- Det är omöjligt at veta vad som kommer att hända. Trump är oberäknelig. Det är klart att administrationen och majoriteten i hans eget parti försöker få en viss kontinuitet i politiken men man vet inte om det lyckas. Det är det som är så farligt, att man inte alls vet vad som kommer att hända nu.

Det amerikanska presidentvalet 2016