Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump är USA:s nästa president

Donald Trump håller tal efter segern.
Donald Trump chockerade experter och opionsmätare. Trump är USA:s nästa president. Donald Trump håller tal efter segern. Bild: SHAWN THEW Donald Trump

Donald Trump överträffade alla förväntningar. Flera avgörande delstater som röstade på Barack Obama år 2012 övergav demokraternas Hillary Clinton. Republikanerna höll också kontrollen över senaten och representanthuset.

Donald Trump har valts till USA:s nästa president. Trump har nått den magiska gränsen på över 270 elektorer.

Trump tog en tidig ledning i och med att han kammade hem vinsten i de viktiga delstaterna Florida och Ohio.

Clinton lyckades aldrig komma ikapp trots att det såg ut som om hon kunde spurta om Trumps tidiga ledning med goda resultat i Michigan, Pennsylvania och New Hampshire.

Republikanernas kandidat överträffade ändå så gott som alla opinionsmätningar både nationellt och i de flesta så kallade vågmästarstaterna.

Så gott som alla mätningar visade precis inför valet att Clintons skulle kamma hem segern med en knapp marginal mätt i antalet röster men med bred marginal mätt i elektorsröster.

I många av de avgörande delstaterna verkar resultatet ligga inom opinionsmätningarnas felmarginaler.

Clinton håller sig undan

Hillary Clinton har enligt hennes kampanj ringt Trump och erkänt sig besegrad och gratulerat honom.

Clinton har ändå inte talat till sina stödtrupper som deltog i kampanjens valvaka i New York.

Clintons kampanjchef John Podesta uppmanade tidigare anhängarna att gå hem och vila och antydde att Clinton inte tänkte tala offentligt under valkvällen.

Det är ännu oklart när Clinton tänker träda fram i offentligheten. Traditionen i USA har varit att den besegrade kandidaten offentligt erkänner sin förlust.

Obamas arv bortblåst i vågmästarstaterna

Oroliga demokrater väntar på valresultat vid ett staket.
Stämningen på Clintons valvaka i New York sjönk allt lägre ju klarare det blev att vägen till Vita huset höll på att stängas. Oroliga demokrater väntar på valresultat vid ett staket. Bild: EPA/JUSTIN LANE Presidentvalet i USA 2016,USA

Största delen av de delstater som traditionellt sett anses vara föremål för kamp, alltså inte har en given partilojalitet röstade den här gången på Donald Trump.

Största delen av vågmästarstaterna röstade på Obama år 2008 och skillnaden är nu milsvid till valet år 2012 då så gott som alla vågmästarstater gav Barack Obama en andra period i Vita huset.

Åtminstone Ohio, Pennsylvania, Florida, Wisconsin och Iowa vände kappan jämfört med år 2013. Också Michigan, som opinionsmätningarna entydigt placerade i Clintons läger, verkar ha röstat på Trump.

Republikanerna tog triss

Demokraterna lyckades inte heller ändra på konstellationerna i kongressen. Republikanerna kommer att ha kvar en majoritet både i representanthuset och i senaten.

Majoriteterna blir i båda fallen lite mindre än för tillfället men i och med Trumps seger kommer republikanerna att kontrollera alla maktsäten i Washington.

Beslutsfattandet befaras ändå fortfarande vara lika låst som under stora delar av Barack Obamas tid i Vita huset.

Då republikanerna inte har egen majoritet kan en stor del av arbetet i kongressen förhalas av demokraterna.

Många analytiker förutspår ett fortsatt politiskt dödläge i USA.

Det amerikanska presidentvalet 2016