Hoppa till huvudinnehåll

Estlands regering fälldes i misstroendeomröstning

Estlands premiärminister Taavi Rõivas.
Slut med Taavi Rõivas regering. Estlands premiärminister Taavi Rõivas. Bild: EPA/YOAN VALAT Estland,Taavi Rõivas

Den estniska premiärministern Taavi Rõivas regering föll i en förtroendeomröstning på onsdagen. Alla partier förutom premiärministerns eget parti röstade för misstroende. Centerpartiets nya ordförande Jüri Ratas tog redan i kväll kommandot för att bilda en ny regering.

President Kersti Kaljulaid har träffat alla partiledare i personliga möten under kvällen.

- Folket har i val gett parlamentet ett mandat och parlamentet måste använda det. Det betyder att Estland snabbt måste få en regering som fortsätter lyfta fram våra synpunkter i försvars- och säkerhetspolitiken.

En regering ska inte fällas per sms.― Taavi Rõivas

Både oppositionen och den avgående regeringskoalitionens två mindre partier, socialdemokraterna och högerkonservativa IRL, föreslog på tisdagen att Rõivas skulle avgå självmant. På onsdagen förklarade han varför han föredrog att fällas i misstroendevotum.

- Dagens omröstning var inte viktig för mig, utan för Estlands historia. En regering ska inte fällas per sms när vi har demokratiska procedurer för det.

Taavi Rõivas säger att han kommer att fortsätta kämpa för de högervärderingar som har dominerat Estlands politik enda sedan 1990-talet.

- Nästa regering kommer att vända åt vänster på ett farligt sätt, varnade han redan på tisdagen.

Det han tycker är allra farligast är att centern redan har föreslagit att statliga investeringar kan finansieras med lån. Estland har idag EU:s klart minsta lånebörda.

Rõivas varnar också för en politik som förvandlar invånarna till passiva stödmottagare.

Regeringsförhandlingarna blir svåra

IRL:s ordförande Margus Tsahkna tror att kommande regeringsförhandlingar blir långa.

- Tanken är att nästa regering ska ta stora beslut, så förhandlingarna blir hårda. Vi går inte med i nästa regering bara för sakens skull.

Vi är emot en progressiv inkomstbeskattning och går inte med i en sådan regering.― Margus Tsahkna, IRLs ordförande

Om centerpartiets nye ordförande Jüri Ratas blir ny premiärminister är det troligt att centern får med sig socialdemokraterna som stort stödparti.

De är båda för en progressiv inkomstbeskattning, vilket gör att IRL:s förväntade roll som litet regeringsparti blir besvärlig.

- Vi är emot progressiv beskattning och kommer inte att gå med i en sådan regering, säger Tsahkna.

IRL inledde ändå redan i kväll förhandlingar med centern och socialdemokraterna.

Rõivas var för passiv

Alla de fem partier som fällde Taavi Rõivas regering, också regeringspartierna socialdemokraterna och IRL, har sagt att Rõivas var för svag och passiv.

- Reformpartiet har styrt i sjutton år och det är säkert bra för dem också att få gå i opposition, var det gemensamma budskapet efter att partierna möttes på tisdag kväll för att komma överens om onsdagens misstroendeomröstning.

Hungriga unga män

Men minst lika viktigt som den politiska stagnationen är att alla stora partier nu på ett par år har genomgått en generationsväxling.

Efter att Jüri Ratas i lördags tog över centerpartiet och tvingade den kontroversielle Edgar Savisaar ut ur politiken, har de tre stora (Reformpartiet, socialdemokraterna och centern) alla unga män som ledare.

I Estland är det billigt att vara rik. Det är rättvist att öka på förmögenhets- och fastighetsskatterna.― Jevgeni Ossinovski, socialdemokraternas partiledare

Ratas och socialdemokraternas ledare Jevgeni Ossinovski verkar hungra efter ett samarbete utan högerliberala eller värdekonservativa inslag. Ratas anses höra till högerfalangen inom sitt parti, men Estland har legat så långt högerut att också han vill vänsterut åtminstone ekonomiskt.

Nästa regering verkar bli en ”rödmylla”, men det kan ta lång tid för dem att hitta det tredje parti de behöver. Alla andra partier är värdekonservativa, förutom Reformpartiet, som är mycket marknadsliberalt.

President Kaljulaid har 14 dagar på sig att utse en premiärministerkandidat med uppdrag att bilda en regering.