Hoppa till huvudinnehåll

EU föreslår toppmöte med USA

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, arkivbild. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker Bild: EPA/Olivier Hoslet Jean-Claude Juncker

EU-ledarnas reaktioner på valet av Donald Trump till USA:s nästa president har präglats av häpnad och misstro, blandat med förhoppningar om fortsatt samarbete.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att de med det snaraste vill bjuda in Trump till ett europeiskt-amerikanskt toppmöte.

"I dag är det viktigare än någonsin att stärka de transatlantiska relationerna", skriver Juncker och Tusk i ett brev till Trump. De nämner kampen mot IS, hoten mot Ukraina, migration och klimatförändring som frågor, där samarbete mellan USA och EU är av nöden.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini försäkrar för sin del att relationerna till USA är mer djupgående än någon politisk förändring. Mogherini twittrar att samarbetet kommer att fortsätta, och att EU ska återupptäcka sin styrka.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg påminner i sin valkommentar att både USA och Europa behöver det skydd som militäralliansen erbjuder. Stoltenberg understryker att USA alltjämt har en ledarroll i Nato och att "de transatlantiska banden är fortsatt starka".

Under sin valkampanj ifrågasatte Trump USA:s säkerhetsgarantier till sina Natoallierade. Han kritiserade en del medlemsländer för att inte betala en rimlig andel av alliansens budget.

Det amerikanska presidentvalet 2016