Hoppa till huvudinnehåll

Företagarna i Finland: En amerikansk brexit

En ny valaffisch från Trumps kampanj på Times Square i New York 14.9.2016
En valaffisch på Trump där han är klädd som superhjälte. En ny valaffisch från Trumps kampanj på Times Square i New York 14.9.2016 Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,Valaffisch,valkampanjer

Valet av Trump är en motattack mot den gamla världen och en amerikansk brexit. Så kommenterar Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland, det färska valresultatet i USA.

- Valresultatet är ett nytt bevis på hur västerlänningar, som oroar sig för arbetsplatser och levnadssätt, längtar tillbaka till det förflutna, skriver Pentikäinen i sin blogg.

- Tyvärr går det inte att vrida tillbaka tiden, det kan ingen göra, skriver Pentikäinen.

Republikanen Donald Trump blir USA:s nya president och motkandidaten, demokraten Hillary Clinton har erkänt sitt nederlag.

Trots att det länge var mycket jämnt mellan kandidaterna kom Trumps seger som en överraskning. Finansmarknaderna har reagerat kraftigt på valresultatet under morgonen och den ekonomiska och politiska osäkerheten väntas hålla i sig i flera veckor.

I sitt tacktal på kampanjhögkvarteret i New York lovade Trump bland annat att ena amerikanerna.

Mikael Pentikäinen
Mikael Pentikäinen Mikael Pentikäinen Bild: Yle Mikael Pentikäinen

Ångest bland medelklassen

Enligt Pentikäinen avspeglar resultatet en djup ångest bland medelklassen. Det är en amerikansk brexit och protest mot det politiska etablissemanget och globaliseringen. Sannolikt rullar den här vågen in också på nya marker i framtiden.

Det är ännu oklart hurdan president Trump blir, skriver Pentikäinen, men utesluter inte en förändring mot det bättre i jämförelse med det man sett under valkampanjen.

- För ett litet land är den bästa säkerheten en frisk ekonomi och en sådan saknar vi för tillfället, avrundar Pentikäinen sin kommentar.

Det amerikanska presidentvalet 2016