Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö välkomnar en ny och försonligare Trump

Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 9 november 2016.
President Sauli Niinistö skakar hand med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 9 november 2016. Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 9 november 2016. Bild: EPA / STEPHANIE LECOCQ Jens Stoltenberg,Sauli Niinistö,Nato,Bryssel, Presidentvalet i USA 2016,natos generalsekreterare

President Sauli Niinistö säger sig vara övertygad om att USA:s blivande president Donald Trump håller fast vid USA:s löften till Nato och det internationella samfundet.

Det var en rätt trött Niinistö som mötte pressen i Bryssel efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Niinistö sade sig ha följt valvakan hela natten och upplevt en viss lättnad när han lyssnade till Trumps segertal.

- Redan i morse kunde vi höra en annorlunda och mer konstruktiv Trump. Vi hoppas att han fortsätter så i förhållande till Europa och Nato.

På en fråga om hur valet av Trump kan tänkas påverka säkerheten kring Östersjön och i Europa svarade Niinistö diplomatiskt.

- Jag litar på att USA står vid sitt ord och sina löften till Nato och det internationella samfundet.

Vill inte spekulera

Niinistö säger att han inte vill spekulera i betydelsen av Trumps tidigare uttalanden om att USA inte nödvändigtvis är berett att försvara alla Natoländer i enlighet med artikel fem. Däremot varnar han för en falsk trygghet.

- Europeiska länder bör, liksom jag har sagt tidigare, ta mer ansvar för sin egen säkerhet. Det är också något som Finland gör och har gjort.

Niinistö påtalar vikten av fortsatt dialog med Ryssland.

- Jag är övertygad om att president Trump fortsätter den dialogen.

President Sauli Niinistö säger också att valet av Trump inte påverkar Finlands inställning till Nato.

- Finlands inställning till ett Natomedlemskap avgörs inte av en person, även om den personen råkar vara USA:s president.

Det amerikanska presidentvalet 2016