Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland och populisterna i Europa välkomnar Trumps seger

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild: EPA/SRDJAN SUKI president putin

Ryssland hälsar Donald Trumps seger med synbarlig belåtenhet. Rysslands president Vladimir Putin har skickat Trump ett gratulationstelegram, och uttryckt sina förhoppningar att dialogen mellan Moskva och Washington ska fortsätta och tjäna båda parternas intresse.

Enligt Kreml hoppas Putin att de de rysk-amerikanska relationerna ska återställas från sitt nuvarande "kristillstånd". Han önskar även att länderna ska samarbeta för att lösa "svåra internationella frågor", och "sträva att hitta effektiva svar på utmaningar som gäller den globala säkerheten".

Putin har visat Trump sitt stöd under valrörelsen. Trump själv har lovordat den ryske ledaren och sagt sig vara beredd att samarbeta med honom.

Också underhuset dumans talesman, Vjatjeslav Volodin, hoppas att presidentskiftet i USA ska leda till en mer "konstruktiv dialog" mellan länderna. Nyheten om Trumps seger hälsades med applåder av duman.

Följ med Yles korrespondent Kerstin Kronvalls twitterflöde från Moskva

Europeiska populister glada över Trumps seger

I Europa har Donald Trumps seger välkomnats av flera populistiska, EU-kritiska och invandringsfientliga partier

Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet i Strasbourg den 18 januari 2012.
Viktor Orbàn Ungerns premiärminister Viktor Orbán i EU-parlamentet i Strasbourg den 18 januari 2012. Bild: EPA / Patrick Seeger orban

"Vilken underbar nyhet. Demokratin är fortfarande vid liv", skrev Ungerns premiärminister Viktor Orbán på Facebook.

Orbán har som enda europeiska regeringschef klart uttalat sin sympati för Trump under valrörelsen. I juli i år sade han att den migrations- och utrikespolitik som Trump står för är "bra för Europa och livsviktig för Ungern".

Brexitledare välkomnar Trump

Nigel Farage, ledare för brittiska Independence Party och en frontgestalt i kampanjen för att lösgöra Storbritannien från EU, lyckönskade också Trump.

"Jag lämnar över manteln till @RealDonaldTrump! Du har utkämpat en tapper kampanj", skrev Farage på Twitter.

I Tyskland välkomnas Trumps presidentskap av det invandringskritiska partiet AfD, Alternativ för Tyskland.

- Trumps framgång är ett bevis på att västvärldens medborgare vill se en klar förändring av politiken, säger AfD:s biträdande ordförande Beatrix von Storch.

I dag Förenta staterna, i morgon Frankrike!

Än mer entusiastisk är man inom franska Front National (FN). "Deras värld faller samman. Vår egen byggs upp", twittrade FN-politikern Florian Philippot.

Och partiets grundare Jean-Marie Le Pen, far till den nuvarande ordföranden Marine, sa helt kort: "I dag Förenta staterna, i morgon Frankrike!"

I Grekland betecknar det högerextrema partiet Gyllene gryning valet av Trump som en seger för de krafter som motsätter sig "illegal invandring" och verkar för "rena etniska stater".

"En stor global förändring börjar, och den ska fortsätta med framgångar för nationalisterna i Österrike, Marine Le Pen i Frankrike och Gyllene gryning i Grekland", säger en partitalesman på YouTube.

Det amerikanska presidentvalet 2016