Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä hoppfull om Trump: "Han kan ena folket"

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä mötte pressen för att kommentera Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä vill genast börja bygga på relationerna med det nya Trump-styrda USA. Ett möte med Trumps vice-president Mike Pence, är redan föreslaget, sade Sipilä på en presskonferens på onsdag morgon.

- Vi kommer direkt att börja bygga relationer till den nya administrationen, säger Sipilä.

Statsministern väljer att se de goda sidorna och möjligheterna med Trump som USA:s president. Sipiläs beskrivning av Trumps fördel av att vara en politisk outsider påminner om hans egen kampanj under det finländska riksdagsvalet 2015.

- Jag tror att han har större frihet än de som står närmare det republikanska partiet. Jag tror att han kan komma med övveraskande lösningar som enar folket. På det sätter ser jag möjligheter för honom.

Sipilä vill inte säga att han är oroad över populismens framfart i Europa. Istället efterlyser han en djupgående diskussion om vart världen är på väg, till exempel hur arbetet förändras och hur väl Europas länder är förberedda på förändringen.

Frihandelsavtalet oerhört viktigt för Finland

Donald Trump har under sin presidentvalskampanj profilerat sig som en kritiker mot global frihandel. Samtidigt har handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, stött på motstånd i Europa.

Sipilä säger ändå att Finland kommer att fortsätta jobba för frihandeln.

- Det är oerhört viktigt för ett exportdrivet land som Finland att handelshindren försvinner.

Enligt statsministern är EU-ledarna eniga i sitt budskap till USA: det goda samarbetet med USA ska fortsätta.

Niinistö gratulerade Trump

President Sauli Niinistö har gratulerat Donald Trump till segern i presidentvalet, och det amerikanska folket till valet.

- USA:s president har en unik ställning, och ett unikt ansvar, inom världspolitiken, säger Niinistö

Enligt Niinistö blir Donald Trump president i en tid då det världspolitiska läget är mer spänt än någonsin sedan det kalla kriget.

Trump kommer enligt Niinistö att ha en stor påverkan på hur världen ser ut när mandatperioden är över.

- För oss finländare är det mer än viktigt att USA också i fortsättningen förbinder sig till Europa, och till säkerhet och stabilitet i Östersjön, säger Niinistö.

”Påverkar inte Finlands säkerhet”’

Valet av Trump påverkar enligt Sipilä inte Finlands säkerhetsläge.

- Utgångsläget är att den säkerhetspolitiska linjen kommer att fortsätta oförändrad. Finland är tillsammans med Sverige en alliansfri aktör som skapar stabilitet i Östersjöområdet.

Trump har riktat hård kritik mot Nato, men om det kan påverka Finlands relation till Nato vill Sipilä inte ta ställning till.

- Några djupare politiska linjedragningar kom det tyvärr inte upp under valkampanjen. De här frågorna klarnar säkert i januari då linjetalen hålls men jag tror inte på några stora förändringar.

När det kommer till USA:s relationer med Ryssland är Sipilä också hoppfull. Trump har stora nycklar och en förändring kan också få positiv effekt.

- En förändring är alltid också en möjlighet. Speciellt i konflikten i Syrien har USA och Ryssland en avgörande roll, förhoppningsvis utnyttjas det här för att få till stånd en förändring i Syrien.

Att USA, som Trump hotat, skulle riva upp klimatavtalet tror Sipilä inte.

- USA har, liksom många andra länder, ratificerat avtalet. Jag tror det kommer att gå vidare.

Det amerikanska presidentvalet 2016