Hoppa till huvudinnehåll

Soini om Trumps utrikespolitik: ”De kommande månaderna kommer inte att bli lätta”

Utrikesminister Timo Soini.
"Jag har inte rösträtt i USA och vill därför inte ta ställning", säger utrikesminister Timo Soini och poängterar att det är bäst att låta andra länders folk välja sin president. Utrikesminister Timo Soini. Bild: Niklas Evers Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) tror inte att valet av Donald Trump som USA:s president skulle medföra några radikala förändringar för Finland eller Europas del. Men det kommer utan tvekan att ske förändringar.

- Förändringar är på kommande, men de blir knappast så radikala som vi kanske tror, säger Soini till Yle Nyheter.

Donald Trumps utrikespolitiska linje är oklar för många. Han har både kritiserat Nato, frihandelsavtal och lovat göra processen kort med terrornätverket Islamiska staten.

Trump har också hotat med att riva upp internationella avtal. Bland annat har han sågat det globala klimatavtalet som slöts i Paris i december 2015 och trädde i kraft förra veckan. Också kärnavtalet med Iran har fått hård kritik av Trump.

Timo Soini tror ändå inte att internationella avtal som redan är i kraft är hotade.

- Trump är som person annorlunda än Obama. Detsamma gäller hans parti och hans politik. Jag är inte oroad men det kommer inte att bli lätt de kommande månaderna.

Ryssland och Nato frågetecken

Vad som händer med USA:s och västvärldens relationer till Ryssland om Trump väljs till president har varit ett stort frågetecken under valkampanjerna i USA.

Trump har sagt att han beundrar Rysslands president Vladimir Putin och samtidigt riktat skarp kritik mot Nato. Trump har antytt att Natoländer som inte betalar tillräckligt mycket för sitt medlemskap i militäralliansen inte heller kan vänta sig understöd av USA.

Soini tror ändå inte att USA under Trump skulle lämna ett Natoland i sticket.

- Jag tror knappast att USA skulle ifrågasätta Natos femte artikel, säger Soini.

Natos femte artikel slår fast att ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på hela alliansen.

Utrikespolitiska institutet bedömer att Ryssland kan få mera inflytande i sitt närområde om Trump blir president, vad är din bedömning?

- Jag förväntar mig inte några direkta följder för Finlands del. Men om det sker förändringar i vårt närområde skulle det naturligtvis och på ett mycket stort sätt påverka vår situation, säger Soini.

Möte med nordiska ministrar på Soinis önskelista

Under ett toppmäte i Washington i maj träffade de nordiska utrikesministrarna sin amerikanska kollega, John Kerry från Obamas administration. Nu hoppas Soini att ett liknande gemensamt möte skulle ordnas med Donald Trumps administration.

- Förhållandena mellan Finland och USA är goda och oproblematiska. Men vi är inte högst på USA:s agenda, säger Soini.

Inför mötet med Kerry i våras betonade Soni att ett gott förhållande till USA inte står i konflikt med att upprätthålla goda relationer till Ryssland.

Det amerikanska presidentvalet 2016