Hoppa till huvudinnehåll

Stor ovisshet i Baltikum efter Trumps seger

Amerikanska soldater i Estland.
Är de amerikanska soldaterna i Estland snart bara turister utan riktigt uppdrag? Amerikanska soldater i Estland. Bild: Yle/Gustaf Antell soldater

Känslan av osäkerhet visavi framtiden är påtaglig i hela Baltikum i dag. De baltiska länderna har upplevt USA som sin viktigaste allierade och USA har varit det land som esterna litar mest på.

Nu befinner sig esterna i en situation där de hoppas att Trump inte håller sina viktigaste utrikespolitiska vallöften.

Trump har bland annat sagt att det är möjligt att USA inte hjälper Natoallierade som blir angripna av Ryssland.

Den förre estniske försvarsministern Sven Mikser sade i morse att Estland har många vänner i Washington och att han hoppas att republikanerna nu kan påverka Trump. Det var ett försök att se något positivt.

Sedan tillade han att förväntningarna på Trump är så låga att det ju bara kan gå uppåt härifrån.

- När Obama blev vald var det ju tvärtom och euforin var överdriven i början.

Estlands president Kersti Kaljulaid har gratulerat Trump.

- Jag är säker på att samarbetet mellan USA och Europa fortsätter lika starkt som hittills under er ledning, skrev Kaljulaid i sitt formella gratulationsbrev.

Den estniska regeringskrisen i ny dager

Estlands regering väntas falla i dag i parlamentets misstroendeomröstning om premiärminister Taavi Rõivas regering.

Den politiska kommentatorn Erkki Bahovski är upprörd över att Rõivas har sagt att följande regering kan bli en farlig vänsterregering.

- Vi måste tänka på vad vi säger och hur vi beskriver vår kommande regering, säger han och påpekar att USA får en president med anhängare som ser Estland som en förort till St. Petersburg.

- Det är viktigt att vi visar att vi hör till väst och att Estland uppfyller alla sina försvarsplikter. Estlands politiker måste ta större ansvar för att inte skapa oro.

"Vad händer nu?"

De personer jag har hunnit tala med på ett café i Tallinn under förmiddagen suckar mest. En man sa att det här är slutet på den västerländska civilisationen - med ett skratt förvisso.

En ung ryska ser chockad ut när jag berättar om resultatet.

- Vad händer nu?

Hon är inte den enda som frågar efter min åsikt.

Angående Estlands säkerhet tror hon ändå att Ryssland inte har något att vinna på att försöka ta Estland.

Det här är slutet på den västerländska civilisationen.― Neeme i Tallinn

Caféet i sig har ett blandat klientel med både estniska och ryska kunder, men de som uttalar sig är alla kritiska mot Trump. En lärdom av det här valet kan förstås vara att alla som stöder Trump inte vågar säga det offentligt.

Under upptakten till valet har jag talat med flera ester som är rädda för att Trump ska ge Putin fria händer i Baltikum. I synnerhet perioden från valdagen till det att Trump har hittat sin egen utrikespolitik anses vara farlig.

Verkligheten trycker på och jag är säker på att USA fortsätter spela samma globala roll som hittills.― James Melville, USAs ambassadör i Estland

Annars har rädslan för Ryssland lugnat ner sig betydligt och de flesta ester har upplevt att Kreml inte har något att vinna på att angripa eller provocera Estland militärt. Med president Trump i Vita huset diskuterar många om Putin på pin kiv börjar testa sina gränser.

USA:s diplomater jobbar på högvarv

USA:s ambassadör i Tallinn gjorde sitt bästa under morgonen för att lugna ner esterna. Ambassaden ordnade en valvaka där många av Estlands toppolitiker följde med valet.

- Det finns ingen anledning för USA att dra sig tillbaka från den internationella politiken, sade ambassadör James Melville. Oberoende av vem som är president så har han ett ansvar att försvara USA:s intressen.

Melville påpekade också att president Barack Obama i sin valkampanj år 2008 pratade om ett mindre utrikespolitiskt aktivt USA. Det gjorde för övrigt George W. Bush ännu tydligare.

- Men en president har inte lyxen att själv välja teman. Verkligheten trycker på och jag är säker på att USA fortsätter spela samma globala roll som hittills.

USA:s ambassadör i Lettland, Nancy Bikoff Pettit, bedyrade i morse att Lettland förblir en nära allierad till USA.

- Jag är till hundra procent övertygad om att de starka och väldigt nära relationerna mellan USA och Lettland fortsätter. Vi fortsätter att fokusera på säkerhets- och försvarsrelationen, och vi breddar och fördjupar våra ekonomiska band med Lettland.

Den litauiske ekonomen Gitanas Nausėda kommenterade Trumps seger för den baltiska nyhetsbyrån BNS på ett sätt som tydligt speglar de rädslor som har synts i alla baltiska länder under de senaste veckorna.

Nu kort efter att Trump har vunnit är hela Östeuropa sårbart. Världen domineras av större osäkerhet än någonsin tidigare.― Gitanas Nausėda, litauisk ekonom

- Nu kort efter att Trump har vunnit är hela Östeuropa sårbart. Världen domineras av större osäkerhet än någonsin tidigare. I Litauen får vi räkna med att många potentiella investerare omdirigerar sina investeringar.

I följande sats lägger han till att också litauerna känner stor oro för att Ryssland ska känna sig som en vinnare i valet.

I alla de baltiska länderna har säkerhetsexperter i flera månader varnat för att Obama efter valet kommer att vara maktlös och att det kan uppmuntra Putin att testa sina gränser militärt i regionen innan nästa president tillträder.

Det amerikanska presidentvalet 2016