Hoppa till huvudinnehåll

Varning för mycket dåligt väglag i Östnyland

väg fotograferad genom vindrutan på en bil
väg fotograferad genom vindrutan på en bil Bild: Yle/Erica Vasama dålig sikt,Trafikväder

Meteorologiska institutet varnar bilister för mycket dåligt väder i trafiken. En kylig vind kniper i kinderna under de kommande dagarna.

Väglaget är mycket dåligt i Östnyland på grund av snöfall och uppvirvlande snö, varnar Meteorologiska institutet. Varningen gäller hela sydkusten samt södra Karelen.

Borgå täcks av ett 21 centimeter tjockt snötäcke på onsdag morgon. Täcket blir tjockare under onsdagen, förutspår väderprognosen. Från och med eftermiddagen kan det snöa rikligt.

Kvicksilvret visar på fyra minusgrader under onsdagen, men den ostliga eller nordostliga vinden gör att vädret känns betydligt kallare, till och med som minus tio grader.

Meteorologiska institutets väderkartor visar att snöfallet tar en paus på ett knappt dygn, för att börja igen på torsdag eftermiddag. På torsdagen vänder vinden och en kylig nordan kniper i kinderna.

Fredagen väntas bli kallare i regionen, till och med åtta grader kallt och vind från nordväst.

Plogbilsförare: Bilar i drivan och i diket

En anonym plogbilsförare från Sibbotrakten berättar att han sett flera bilar i diket eller i snödrivan under onsdagsmorgonen, bland annat i Nickby och på Lahtisvägen. Förutom att snöfallet tidvis är rikligt är även vägarna hala.

- Ta det försiktigt och ha uppsikt över oss som plogar i trafiken, hälsar föraren.

Han berättar om alla de handsignaler som plogbilsförarna får av medtrafikanter.

- Det känns ibland som om man är mest i vägen när en del visar knytnäven eller mittfingret. Men visst får vi tummen upp av många också.

På onsdag morgon har plogbilsföraren varit i gång från två på natten, dagen innan från klockan ett. Går det åt mycket kaffe?

- Man har nog inte tid att sitta på kaffe. Man sitter nog stadigt i sin enrummare på en och en halv kvadratmeter, hälsar föraren.

Artikeln är uppdaterad den 9 november klockan 10.10 med en intervju med en plogbilsförare.

Läs också