Hoppa till huvudinnehåll

Analys av skuggdebatt: o tider, o seder

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen
Petteri Orpo (Saml) och Juha Sipilä (C) lyssnar på debatten om skuggbudgetarna. Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen Bild: AOP Juha Sipilä,Petteri Orpo

Politiker kan vända kappan efter vinden i snabb takt. Det blev klart under debatten i riksdagen om oppositionspartiernas skuggbudgetar.

För inte så länge sedan satt Socialdemokraterna i regeringen och försvarade otrevliga beslut som oppositionspartiet Sannfinländarna gjorde allt för att kritisera. I dag sitter Sannfinländarna i regeringen och försvarar otrevliga beslut som Socialdemokraterna gör allt för att kritisera. Båda har i något skede sagt sig representera folket.

Under onsdagens debatt hittade de två varandra igen. Ingetdera partiet förstod sig på det andras agerande.

Höga herrar behandlas illa

Rollerna byter också annars snabbt. Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho var i onsdags upprörd över den osakliga ton med vilken Socialdemokraterna kritiserar regeringens politik. Terho tyckte det var opassande att det har antytts att Sipilä, Soini och Orpo är bovar, som tar av de fattiga.

Om någon för ett par år sedan hade sagt att Sannfinländarna är oroade över att höga herrar behandlas osakligt då någon täcks kalla dem för bovar, så hade den personen förmodligen blivit utskrattad.

Också i övrigt följde skuggbudgetdebatten bekanta mönster. Oppositionspolitiker vältrade sig i det elände regeringens politik påstås skapa. Regeringspolitikerna bedyrade att nedskärningarna de facto är bra för de fattiga och att alternativ inte finns.

Om det inte skulle vara så förutsägbart skulle man kunna kalla skådespelet genialt.

Alla behöver inte verkställa

Det ska i ärlighetens namn sägas att en del av innehållet i skuggbudgetarna är populism. Inte ens partierna själva skulle verkställa allt om de satt vid makten.

Regeringen däremot är tvungen att omsätta sin budget i verkligheten. Därför innehåller den mindre välgörenhet och allt-för-alla.