Hoppa till huvudinnehåll

De ska knäcka stormakten Sverige: ”Har alla chanser”

Tero Tiitu.
Tero Tiitu (till vänster) spelar ännu ett VM i den finländska tröjan. Tero Tiitu. Bild: All Over Press Tero Tiitu

Finland har spelat fem raka VM-finaler i innebandy. I Lettland jagar det finländska VM-laget en ny finalplats – och revansch mot dominanten Sverige.

På torsdagen togs Finlands VM-trupp i innebandy ut. Sju VM-debutanter finns i tjugomannatruppen, men det finns också rejält med rutin. 39-årige Mika Kohonen, som i många år ansågs vara världens bäste spelare, finns fortfarande med i landslaget.

En annan veteran är Tero Tiitu. I en intervju med Yle Sporten säger han att guldchanserna är goda i turneringen som avgörs i början av december.

– Det behövs både ungt och gammalt. Vi har en bra kombination av jättebra spelare. Så länge vi spelar som ett lag och får ihop gruppen på ett bra sätt är allt möjligt.

"Sverige klar favorit"

Finland tog VM-guld 2008 och 2010. Det är samtidigt de enda turneringarna där sportens tydliga stormakt Sverige inte har tagit titeln. Svenskarna har spelat samtliga finaler, Finland har missat två.

Nu jagar Finland sin sjätte raka VM-final. I Lettland vill blåvitt också ta revansch efter den knappa 3–2-förlusten i finalen för två år sedan. De två övriga länderna med realistiska finalchanser är Schweiz och Tjeckien.

– Jag skulle ljuga om jag säger att vi är favorit. Sverige är klar favorit, men skillnaden är inte så stor. Vi har många bra spelare. En match avgör och då måste man vara förberedd. Vi har alla chanser, säger Tiitu.

Hur bra är Sverige nu?

– De är jättebra. De har troligen samma trupp som tidigare. Där finns många väldigt skickliga spelare, men vi har också styrkor.

Kritiserar schemat

VM stökas undan på en dryg vecka. Först spelar Finland tre gruppspelsmatcher mot Tyskland, Schweiz och Estland på tre dagar. Sedan siktar laget på att spela kvartsfinal, semifinal och final inom loppet av lika många dagar.

Däremellan får laget vila några dagar, men Tiitu är kritisk till upplägget.

– Jag tror att vi klarar av det, men alla som har spelat innebandy på någon nivå vet att det är en tuff sport. Det är ett lite konstigt schema och något som borde ändras i framtiden.

Finlands VM-trupp:

Målvakter:
Eero Kosonen, Växjö Vipers
Jarno Ihme, Sirius IBK

Backar:
Juha Kivilehto, FC Helsingborg
Janne Lamminen, SC Classic
Tero Tiitu, EräViikingit
Lauri Stenfors, TPS
Krister Savonen, SC Classic
Tommi Aro, EräViikingit
Tatu Väänänen, SV Wiler-Ersigen
Jonne Junkkarinen, Happee

Anfallare:
Nico Salo, SC Classic
Eemeli Salin, SC Classic
Jani Kukkola, EräViikingit
Jami Manninen, FC Helsingborg
Mika Kohonen, FC Helsingborg
Peter Kotilainen, Happee
Mika Moilanen, EräViikingit
Joonas Pylsy, SC Classic
Sami Johansson, SC Classic
Miko Kailiala, EräViikingit