Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Partier borde lyssna bättre på väljarnas missnöje

Rektor Göran Djupsund.
Rektor Göran Djupsund. Bild: Yle/Markku Hautala åbo akademi i vasa

Förtroendet för traditionella partier och politiker har minskat. Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet följer en trend där missnöjda väljare protesterar mot rådande politik, säger statsvetaren Göran Djupsund.

- I Finland blev man överraskad av Sannfinländarnas stora framgång för ett par val sedan, i Sverige blev man förvånad över Sverigedemokraterna, britterna blev överraskade av Brexit och i USA har man nu blivit överraskad av Trumps seger.

Enligt Djupsund borde partierna bli mera lyhörda för de frågor som är viktiga för väljarna.

- Problematiken är lite samma i alla länder. Det finns ett avstånd mellan den del av befolkningen som upplever att de har det svårt och att politikerna inte riktigt bryr sig om dem, eller inte kan göra något för dem. Där finns någon sorts avbrott i informationen.

Svåra frågor kanske inte har någon lätt lösning

- Politiken har i dagens läge blivit så fruktansvärt komplex. Det är svårt för politikerna att berätta vad de riktigt kan göra och vad de inte kan göra. Då får folk kanske en felaktig bild av vallöften, man blir besviken och säger att man inte mera har förtroende för partierna.

Enligt Djupsund fanns det klara tecken på att Trump skulle utgå med segern i det amerikanska presidentvalet, trots att gallupar visade att demokraternas Hillary Clinton hade ett försprång. De amerikanerna som är missnöjda med den nuvarande politiken avgjorde valet.

- När man känner att man har en möjlighet att daska det politiska etablissemanget på fingrarna och få sin röst hörd är det en stark mobiliserande faktor. Det får det här gänget att faktiskt gå och rösta. Samma gällde Brexit, motståndarna kände att de nu hade en möjlighet.

Status quo väcker inte lika starkt engagemang

De som stöder det rådande systemet och anser att saker ska fortsätta ungefär som förr är inte lika motiverade att rösta och engagera sig, förklarar Djupsund.

För partierna och politikerna lönar det sig att fundera på hur man hanterar det missnöje som finns bland väljarna.

- Man måste ta det här på allvar och diskutera det inom partierna, man måste bli mera lyhörd. Om man inte har möjlighet att råda bot på problem kan det också vara bra om man erkänner det och säger att vi tillsammans måste se om det finns andra lösningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes