Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Sarén gjorde hattricket

Designern Hanna Sarén sitter på ett café med hattar på bordet.
Designern Hanna Sarén har gjort en hattkollektion för hand. Designern Hanna Sarén sitter på ett café med hattar på bordet. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola hattar,hattar

Designern Hanna Sarén är känd för sina lyxiga träskor från den amerikanska tv-serien Sex and the City. Nu har de höga klackarna fått ge vika för de höga hattarna.

éN

I maj i år när Hanna Sarén var på väg till frissan fick hon en strålande idé. Hennes nya designinnovation skulle vara hattar som bär namnet éN. Namnet kommer från de två sista bokstäverna i hennes efternamn.

- På ungerska betyder en, definitionen av mig. En unik individ med en personlighet. På japanska betyder en hattens brätt och en inre trädgård. It was a good en, betyder att man har en god och stark karma.

Rasmus Snabb har gjort logon som pryder varje hatts insida. Flera kända konstnärer och kändisar bär hennes hattar. Fotokonstnären Meeri Koutaniemi hör till dem som helt blivit hattfrälsta. Talkshow-värden Maria Veitola har lett diskussioner iklädd hatt.

Vad händer med en person som klär sig i hatt?

- Inom modet är etiketten nuförtiden fri. Jag bar min egen hatt på Franska ambassadens mottagning. De tackade mig efteråt för att jag hade gjort en så fin entré.

Vilken är hattens uppgift?

- Hatten är ett klädesplagg som ger självsäkerhet. Den skyddar huvudet och du behöver inget paraply. Hatten värmer dig. Under hatten kan du vara i en egen värld.

På 50- och 60-talet bar man hattar till vardags och till fest. Hattarna syddes på ateljéer och man hade en egen hatt för varje årstid. På 80- och 90-talet kom hatten tillbaka som en trendig detalj från musikvideokulturen.

I dag är hatten någonting som lyfter personligheten. Hatten kan vara hög och lilafärgad och ge ett elegant intryck. De europeiska fläktarna och ett nytt inre mod att visa vem du är utan att upplevas som arrogant är i tiden.

Vilken är hattens symbolik?

- Hattens symbolik är som högklackade skor ger dig en bättre hållning, så ger hatten dig den där sista fina pricken över i:et.

Ett bord fyllt med hattar i en liten hattfabrik.
I Hanna Saréns hattfabrik på Högbergsgatan i Helsingfors väntar hattarna på att bli torra. Ett bord fyllt med hattar i en liten hattfabrik. Bild: Hanna Sarén hanna sarén

Hattar i Helsingfors

Hanna Sarén har alltid använt hattar. Hennes mamma bar ofta beigefärgade hattar med brätt och en nära släkting är modist. Hanna köpte som ung en läderhatt som hölls rund med hjälp av en vajer, den rörde sig om det var hård vind. Hon saknar 80- och 90-talets hattmode med Boy George i spetsen.

- Förra hösten hittade jag en vintagehatt från Helsingfors. Den var handgjord i mörkblått ylletyg. Den visade sig vara ett magiskt föremål, alla bongade den.

Hanna tog kontakt med sin släkting som drar hattkurser. Tillsammans med henne gick de igenom gamla hattmodeller som en gammal hattateljé Helsingin hattu hade gjort. De tog kontakt med ett läroverk i Helsingfors och inledde ett samarbete med en modistlärare. I mars föddes de första egna hattarna.

Hattfabriken

Hanna Saréns hattfabrik finns i dag i en tegelbeklädd lokal på en innergård på Högbergsgatan i Helsingfors. Hon har gjort egna innovationer, en hattform gjord av förhårdnad ylle.

- Hatten görs av fint ylletyg som dränks i vatten och sedan formas på hattformen. Det tar två timmar för den att torka i torkskåp, eller tolv timmar i rumstemperatur.

Hanna Sarén tycker om det lite ruffa intrycket. I hennes hattar för män har hon lämnat hålen från hattspikarna i brättet synligt.

Vad skall man tänka på när man provar en hatt?

- Hatten formas som en handske då du använder den. Välj en hatt som sitter lite spänt.

Hennes hattar har en sombrero-anda och lite cowboy-stil. 80-talet syns speciellt i damhattarna som är höga och ändå sirliga och feminina.

Meeri Koutaniemi iklädd en grå filthatt.
Fotokonstnären Meeri Koutaniemi i en ljusgrå filthatt designad av Hanna Sarén. Meeri Koutaniemi iklädd en grå filthatt. Bild: Marko Rantanen hatt,hattar
Minttu Vesala är iklädd en kimono en beigefärgad hatt.
Stylisten Minttu Vesala är iklädd en kimono och en hatt i Hanna Saréns design Minttu Vesala är iklädd en kimono en beigefärgad hatt. Bild: Marko Rantanen hanna sarén

Hattarna i rubrikerna

Hattarna har återvänt i gatubilden. De dyker upp på konserter och festliga invigningar. Danskonstnären Aira Samulin är en flitig hattbärare som ofta syns i en hatt av pantertyg. Stylisten Minttu Vesala överraskar i en mjuk beigefärgad filthatt.

- England är hattarnas lovade land. Kungligheterna bär de mest konstnärliga hattarna. Den brittiska hattdesignern Philip Treacy är ett fenomen.

Hattarna har nu nått de stora modehusen ute i Europa. Det syns också på gatorna i Helsingfors.

- Jag hörde just ett rykte att Dior säljer hattar mer än förr. Det påverkar också oss här i Finland.

En flicka med flera hattar.
Höstens och vinterns filthattar. En flicka med flera hattar. Bild: Marko Rantanen hanna sarén
En skäggig man i en svart hatt.
Harri Kangas från Design School i Hanna Saréns svarta filthatt. En skäggig man i en svart hatt. Bild: Marko Rantanen hattar

Hatten gör mannen

De finska männen har också hittat hattarna.

- Jag har klätt Aleksi Pahkala från Radio Helsinki och Lil Tony Dj från Flow-festivalen i mina hattar.

De bär hattar i en modern allmogestil med råa kanter, så att hantverkskänslan finns kvar. Borselino-hatten är gjord i fedora-modell för att handen skall ha en naturlig plats på hatten, så att den är lätt att ta av sig.

Snart packar Hanna sin kappsäck med de handgjorda filthattarna och flyger till Shanghai och Peking. Där skall hon göra en marknadsundersökning och träffa inköpare, press, affärer och stora varuhus.

Läs också