Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäströjan lever än

Korsnäströjan har bevarats i sin ursprungliga form i närmare 170 år och intresset för tröjan lever vidare. I handarbetskretsar världen över uppskattas denna unika hantverksform som kombinerar både stickning och virkning. Tröjan är inte bara en hyllning till de två teknikerna utan även ett praktexempel på det handgjorda eftersom det inte går att göra en Korsnäströja på maskin.

Tre personers händer som stickar på samma tröja samtidigt.
Tre personer som samtidgt stickar på samma korsnäströja. Tre personers händer som stickar på samma tröja samtidigt. Bild: Yle/Lee Esselström Korsnäs,stickning,Tröja,hantverk

På hembygdsmuseét i Korsnäs gör man allt för att hålla traditionerna vid liv. Här kan man få se något så unikt som tre personer som stickar på samma tröja. Så kunde det nämligen gå till innan rundstickorna fanns. Då kunde man hjälpas åt med de stickade partierna på det här sättet. Alla damer som förevisade hur det kunde gå till förr i världen är dock eniga om att det är betydligt lättare att sticka ensam med en modern rundsticka. Enligt tradition stickar den skickligaste prickvarvet medan de två andra stickar naturvitt. Det gäller det att ha bra samarbetsförmåga och jämnt tempo. De virkade delarna kunde man få hjälp med av en virkningsexpert i byn. Idag kan man säga att den personen är Gun-Britt Stenberg som antagligen innehar världsrekordet i flest egengjorda Korsnäströjor med 45 tröjor och en korsnäsklänning på meritlistan.

Virkat mönster med flickor och blommor
Närbild på en Korsnäströja med de dansande flickorna i mönstret. Virkat mönster med flickor och blommor Bild: Yle/Lee Esselström Korsnäs,virkat,handarbeten (produkt),hantverk

Att göra en Korsnäströja är ett mycket tidsdrygt arbete. Det tar en timme att virka ett mönstervarv runt tröjan, om man är skicklig. Man använder ett tunt 2- eller 3-trådigt yllegarn och stickor nr 2 och virknål nr 1,75 eller 2.

Även om tröjorna kan ha sina individuella små skillnader finns det en klar och tydlig enhetlighet. Det som gör en tröja till en Korsnäströja. Både ärmar och bål är virkade både upptill och nertill. De virkade partierna har röd botten med mönster i främst gult och grönt men även blått, lila och rosa kan förekomma. De virkade mönstren är många olika storlekars blommor, geometriska former, slingor, timglas eller de speciella dansande flickorna. De virkade partierna virkas med så kallad pälsbältesteknik. Det betyder att man virkar fasta maskor med nedtag i den bakre maskbågarna i varvet under. Varvets alla färger löper med under virkningen så att de trådar som inte används döljs av den man virkar med. Det här betyder att även baksidan blir snygg och inga trådar lämnas hängande.

Två gamla Korsnäströjor på skyltdockor
Två gamla Korsnäströjor på hembygdsmuseét. Två gamla Korsnäströjor på skyltdockor Bild: Yle/Lee Esselström Korsnäs,Tröja,hantverk

Mittpartierna på ärmar och kropp är stickade med naturvit botten och prickar i rött och grönt eller rött och blått. Prickvarven varvas med två vita varv mellan varje färgrand. Det förekommer även en del mönsterstickning på de stickade partierna men i huvudsak är det mest mönster på de virkade delarna.

I början var det främst välbärgade män och viktiga personer i samhället som fick sig en Korsnäströja. Sedan blev tröjan en populär fest- och kyrkklädsel för män och senast vid giftermålet borde varje man ha denna festtröja i sin ägo i enlighet med den tradition som föddes i slutet av 1800-talet.

De första varianterna hade en kantig halsringning som gjorde att tröjan kunde användas båda vägar och på så sätt slitas jämnt. Sedan när det blev mer allmänt att även kvinnor hade en Korsnäströja så gjorde man den öppen med knäppning framtill eftersom det ansågs mer praktiskt.

Fyra kvinnor klädda i korsnäströjor arbetar på korsnäströjor.
Hantverksexperter på Korsnäshembygsförening. Fyra kvinnor klädda i korsnäströjor arbetar på korsnäströjor. Bild: Yle/Lee Esselström Korsnäs,Tröja,hantverk

Läs mer om Korsnäströjan i "Korsnäströjor förr och nu" av Gretel Dahlberg 1987 eller i "Lankapaitoja ja muita asusteita" av Luutonen, Bäckman och Bäckman 2016.

  • #MeToo-manifestationer över hela Sverige i dag

    Tusentals människor demonstrerar mot sexuella trakasserier.

    På åtminstone 13 orter i Sverige hölls på söndagen manifestationer mot sexuella övergrepp och trakasserier. På Sergels torg i Stockholm berättade jämställdhetsminister Åsa Regnér om en egen erfarenhet av sexuella trakasserier.

  • Vasa vill utveckla och effektivera parkeringen

    Stadstyrelsen tar ställning till frågan på måndag.

    Det råder ingen brist på parkeringsplatser i Vasa. Tvärtom kunde antalet platser minskas, bara de kunde användas effektivare. Stadsstyrelsen i Vasa tar på måndag ställning till ett parkeringspolitiskt program för Vasa.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

    När Rec + play fångade en helt tidevarv.

    Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.