Hoppa till huvudinnehåll

Krista Siegfrids och Carolina Wendelin utmanar Vegatoppen - rösta på din favorit här!

Krista Siegfrids, utmanare i Vegatoppen i november 2016
Krista Siegfrids utmanar Vegatoppen med nya låten Be Real. Krista Siegfrids, utmanare i Vegatoppen i november 2016 Bild: (c) Nadi Hammouda, NadiPhotography2014 / Rähinä Live Krista Siegfrids,krista

Nykomlingen Carolina Wendelin från Karis bjuder på melankoliska tongångar och experimenterar med kontrabas och stråke. Krista Siegfrids tar oss i sin tur ut på dansgolvet och uppmanar alla att våga vara sig själv.

Just nu pågår lanseringen av Krista Siegfrids nya singeln Be Real som bjuder på ett nytt sound. Här möts popmusik och house.

- Jag fick bara en sån fiilis att göra en dancelåt och förnya mitt sound, säger Krista. Jag vill göra dansmusik som jag själv skulle kunna dansa till på en klubb eller krog.

Siegfrids har tränat hårt för att lära sig den tämligen krävande koreografin hon tillsammans med sina dansare framför på musikvideon som släpps om en dryg vecka (18.11).

- Det är olika stilar som bland anndra street och vogue som dansas i videon. Koreografen Reija Wäre, som jag jobbat mycket med tidigare, har gjort en fantastisk koreografi, jag är väldigt exalterad över videon.

Vad handlar låten om, vad har den för budskap?

- Det främsta budskapet är att jag vill att folk ska dansa och ha kul. Men Be Real handlar också om att våga vara sig själv. Man behöver inte försöka vara någon annan eller försöka vara cool för det är ändå coolast och sexigast att vara den man är. Man kör fullt ut med sin egen härliga karisma och det räcker.

Hur lätt är det för dig, Krista, att våga vara dig själv?

- Jag har alltid varit trygg och säker i mig själv och jag ser ingen poäng i att försöka vara någon annan. Min positiva attityd kan irritera och provocera en del människor men jag tror man kommer längst med att vara sig själv. Jag kör på det och låtsas inte vara någon annan.

Valsång och stråkar i Wendelins utmanarlåt

Vegatoppens andra utmanare Carolina Wendelin kommer från Karis men är för tillfället bosatt i Stockholm, där hennes pojkvän studerar musik. Tillfället att utforska nya musikkretsar ville hon inte missa. Wendelin, 25, är utbildad idrottsinstruktör och har också arbetat som ordkonstledare för barn men de senaste åren har musiken kommit på första plats.

kvinna i ljus långt hår står mot en svart bakgrund
Carolina Wendelin utmanare Vegatoppen med låten George. kvinna i ljus långt hår står mot en svart bakgrund Bild: Kalle Määttä carolina wendelin

- Det var någon kraft som drog mig till musiken, berättar Carolina. Jag har alltid sjungit och skrivit egna låtar och haft ett behov av att uttrycka mig konstnärligt. Ju äldre man blir desto lättare är det att förstå vad man vill syssla med och vad man värdesätter, säger Wendelin.

Din melankoliska utmanarlåt George för stundvis tankarna till valsång och regndroppar …

- Alla effektliknande ljud är gjorda men stråke och kontrabas. Ljuden föds genom att min pojkvän, som spelar kontrabas på låten, låter stråken studsa mot bassträngarna.

Vad vill du berätta om George?

- Ursprungligen skrev jag låten, som är en kärlekslåt, för fyra år sedan. Tillsammans med min producent Kalle Määttä experimenterade vi fram soundet och själva låten som finns på min EP Blind Alley som kom ut i somras. Ofta skriver jag först text och melodi och först senare funderar jag vad det är jag egentligen försöker säga. Jag skriver mera från mitt undermedvetna, om problem och sådant som är svårt.

Just nu tränar Wendelin med sitt nya band i Stockholm men till sommaren hoppas hon på en turné både i Sverige och i Finland.

- Nu fokuserar jag på att hitta stilen och slipa soundet med mitt nya band. Jag har inga stora musikaliska drömmar för tillfället. Det är själva skapandeprocessen jag tycker om, säger Wendelin.

Tom Håkans fortfarande etta på Vegatoppen!

Tom Håkans fortsätter på toppen också denna vecka, med 24% av rösterna. Förra veckans utmanare San Marino & Linda tog sig genast till en fjärde plats. Däremot räckte rösterna inte till för Fågelmannen och förra veckans andra utmanare Micke Allén, vilket betyder att de inte längre finns med på listan.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 44:

Tom Håkans / Terese: 24.07 %
Sofie Lundell / Trygghetens stad: 19.91 %
Pappas Eget Band / Vad e de för fel på mig: 14.35 %
San Marino & Linda / Vi ska vandra längs stränderna: 7.87 %
Lazy Mungo / The Greatest Time of All: 7.41 %
Susann Sonntag / Änglar som ser: 6.94 %
Lee Angel / Open road: 6.02 %
KAJ / Kom ti byin: 5.56 %
- - - - - -
Fågelmannen / EA: 5.09 %
Micke Allén / Nästan nöjd: 2.78 %

Rösta på Vegatoppen nr 45 här!

Enkäten är stängd

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare är Nina Sederlöf.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje