Hoppa till huvudinnehåll

Ljusare utsikter för företagen i Österbotten

Kvinna som jobbar i startupföretag
Det värsta ser ut att vara över för företagen enligt Österbottens handelskammare. Kvinna som jobbar i startupföretag Bild: MATTHIAS BALK/EPA startupföretag,företag,3d-printer

Det är första gången på fyra år som alla indikatorer visar på plus i den företagsbarometer som Österbottens handelskammare regelbundet genomför. Investeringarna ökar tydligast i Vasa- och Jakobstadsregionen.

Det värsta ser ut att vara över, skriver Österbottens handelskammare som regelbundet kartlägger det aktuella läget bland sina medlemsföretag. Den senaste mätningen gjordes under våren.

Efter en tydlig svacka för två år sedan har både orderläget och stämningen i företagen ökat stadigt och visar på plus. Personalbehovet och omsättningen har legat på samma nivå som i föregående mätning på våren.

Stämningen mer optimistisk i Vasa och Karleby

Stämningen bland företagen är mer optimistisk i Vasa- och Karlebyregionen medan den hålls på samma nivå som tidigare i Jakobstadsregionen. Investeringarna ökar tydligast i Vasa- och Jakobstadsregionen men även något i Mellersta Österbotten.

Helhetsmässigt ser läget lite osäkrare ut i Jakobstadsregionen jämfört med övriga regioner.

Utsikterna skiljer sig också mellan olika branscher och är mest positiva inom industrin där alla indikatorer visar uppåt. Inom handeln har mätaren för investeringar gått nedåt och inom servicebranschen har man minskade förväntningar på omsättning och även rekryteringsbehovet har minskat.