Hoppa till huvudinnehåll

Lugnet har lagt sig i Fredsby i Lovisa

radhus i fredsby i lovisa
Det är inte speciellt mycket liv och rörelse i Lovisastadsdelen Fredsby en vardag förmiddag. radhus i fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus radhus,Lovisa,radhus

Det har under åren varit oroligt och det har förekommit skadegörelse och olika brott i Fredsby i Lovisa, men åtminstone för tillfället är det lugnt i stadsdelen.

Rubrikerna som förknippas med Fredsby i Lovisa har de senaste åren varit många och dramatiska: Man åtalas för dråp i Fredsby, Trafiken i Fredsby under lupp, och Fredsbyskytt ska sinnesundersökas är bara några exempel.

Också den angränsande stadsdelen Antby - bara drygt en kilometer från Fredsby - har varit en oroshärd. Den man som dömdes för nio anlagda bränder på Sparvstigen i Antby och på annat håll i Lovisa för två år sedan, har igen åtalats för att ha anlagt en brand, denna gång i Märlax.

småhus i stadsdelen fredsby i lovisa
I Fredsby finns det både småhus.... småhus i stadsdelen fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus grillkåta,Lovisa,egnahemshus
förfallet höghus i fredsby i lovisa
....och inte så väldigt attraktiva höghus. förfallet höghus i fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus höghus,Lovisa

Tomma gator

Att köra gata ner och gata upp i Fredsby utan att se något av liv och rörelse över huvud taget känns konstigt. Här och var ser man en och annan som skottar snö, men i övrigt verkar Fredsby en vardagsförmiddag vara rena rama spökstaden.

Det är väl arbete och skola som är de främsta orsakerna till att det inte rör sig varken bilar eller fotgängare på gator och gränder, men också snön som vräker ner över stadsdelen kan vara en bidragande orsak.

Gun-Britt Rosenqvist är inte på arbete och låter också snöröjningsarbetet vänta tills det snöat färdigt. Hon är på väg mot ishallsbygganden på någon form av aktivitet.

- Fredsby är verkligen en lugn plats. Här är tyst och skönt och ingenting som stör, säger Rosenqvist.

Rosenqvist bodde tidigare i ett höghus i centrum av Lovisa men har redan bott i Fredsby i tjugo år.

- Jag har nog ingenting att klaga på. Jag trivs riktigt bra här, säger Rosenqvist innan hon skyndar vidare.

k-market i fredsby i lovisa
Kvartersbutiken är stängd på grund av renovering och ägarbyte. k-market i fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus k-market,Lovisa,K-Market

Stängda butiker

I jakten på fler Fredsbybor försöker redaktören sig på kvartersbutiken på Fredsbyvägen. Det visar sig att den är stängd. Orsaken är att butiken som bäst renoveras på grund av ett ägarbyte.

Inte blir det bättre vid Fredsbyvägens kiosk heller. Kiosken är stängd trots att den enligt öppethållningstiderna på dörren borde vara öppen. Grillkiosken och pizzerian på samma väg verkar inte ha någon verksamhet över huvud taget längre.

Är lugnet bara en chimär eller har utvecklingen gått mot mera lugn och ro?

- Det har förvisso varit oroligt i området tidigare. Det förekom en del skadegörelse, men när personer som härjat och förstört åker fast och dessutom måste sona sina brott trots ung ålder, så brukar det ha en lugnande effekt, förklarar kriminalkommissarie Leif Malmberg vid polisinrättningen i östra Nyland.

fredsbyvägens kiosk i lovisa
Inte öppet - trots att öppethållningstiden på dörren säger att det borde vara det. fredsbyvägens kiosk i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus rauhalantien kioski,Lovisa
grillkisok i fredsby i lovisa
Legendarisk pizzeria på Fredsbyvägen. grillkisok i fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus loviisan pizzeria,Lovisa

Ingen specialbevakning just nu

Hur brottsligheten utvecklas på ett allmänt plan påverkar naturligtvis också specifika områden och stadsdelar.

- På det hela taget kan man säga att brottsligheten har minskat. Situationen nu är något av ett status quo. Egendomsbrotten har minskat medan bedrägerierna ökat. Våldsbrotten på allmän plats har halverats medan de har ökat i hem och på privata platser, förklarar Malmberg.

Det kan ytterligare finnas en tredje orsak till att lugnet lagt sig i Fredsby.

- Polisens närvaro i stadsbilden brukar ha effekt. Vi försöker röra oss mycket ute på olika håll, men vi har nog inte just nu någon specialbevakning eller särskild operation på gång i Fredsby, berättar kriminalkommissarie Leif Malmberg.

vägskylt petasvägen/fredsbyvägen i lovisa
vägskylt petasvägen/fredsbyvägen i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus petasvägen i lovisa,Lovisa
ishallen i fredsby i lovisa
Ishallen i Fredsby byggdes för 11 år sedan och är ishockeylaget LJK:s "hem". ishallen i fredsby i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus loviisan jääkiekkoklubi,Lovisa