Hoppa till huvudinnehåll

Owens och Long - idrottsförbrödring under brinnande Nazi-OS

Jesse Owens tar guld och Lutz Long silver i längdhopp.
Jesse Owens tar guld och Lutz Long silver i längdhopp Jesse Owens tar guld och Lutz Long silver i längdhopp. Bild: Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst - Zentralbild Jesse Owens,Lutz Long,olympiska spelen

Jesse Owens var i knipa i längdhoppskvalet i OS i Berlin 1936. Han fick inte ansatsen att stämma, och hade bara ett hopp kvar. Skulle han misslyckas också där, blev det ingen final för honom. Då fick han hjälp från ett mycket oväntat håll. Tyske Lutz Long gav Jesse goda råd, och det mitt framför ögonen på höga nazipotentater.

Det slutade med att Owens tog sig till final där han vann på 8'06, medan det blev silver för Long med resultatet 7'87.

Arm i arm framför Hitler

Long var den förste att gratulera Owens, och sedan spankulerade de ut från arenan arm i arm.

Jesse Owens skrev senare i sina memoarer att det krävdes verkligt stort mod av Long att hjälpa honom inför Hitlers vakande ögon.

"Du skulle kunna smälta ner alla medaljer och pokaler jag hade och de skulle ändå inte räckt till för att förgylla den 24-karats vänskap jag kände för Lutz Long i detta ögonblick", lär Owens ha sagt.

Long stupade på Sicilien

Long gjorde krigstjänst i Wehrmacht under andra världskriget och stupade under de allierades invasion av Sicilien. Han ligger begraven på krigskyrkogården Motta Sant'Anastasia.

Owens slapp göra krigstjänst, men när han hörde om Lutz Longs död på Sicilien höll han kontakt med familjen. Vilket han fortsatte med under årens lopp. Lutz Long tilldelades den ytterst sällsynta "Pierre de Coubertain medal for true spirit of sportmanship".

Ättlingar till Long och Owens var inbjudna till friidrotts-VM i Berlins klassiska olympiastadium den 5 till 23 augusti 2009.

Carl Lewis matchade bragden 48 år senare

Jesse Owens, också kallad "The Buckeye Bullet", blev legend i och med sina fyra OS-guld i Berlin på 100 och 200 meter, längdhopp och korta stafetten. Han är också känd för att, mot betalning, i tiderna ha tävlat mot och besegrat hästar.

Det var inte förrän i OS i Los Angeles 1984, som prestationen tangerades, då av Carl Lewis.

Owens var också en storrökare och dog i lungcancer 1980, bara 66 år gammal.

Yle Vega Lördag, 12 november kl. 12.07

Läs också

Nyligen publicerat - Vega