Hoppa till huvudinnehåll

Sexuell lust kan minska kraftigare hos kvinnor i långa förhållanden

Fötter i säng.
Fötter i säng. Bild: All Over Press sexualitet,kärlek,kärlek

En färsk studie som är gjord vid Åbo Universitet och Åbo Akademi visar att sexuell lust kan minska kraftigare hos kvinnor i långvariga förhållanden jämfört med kvinnor som inte lever i långa förhållanden. I studien räknas sju år som långvarigt.

I studien undersökte forskarna förändringar i bland annar kvinnors sexuella lust, tillfredsställelse och smärta kopplad till sex.

I studien deltog drygt 2000 vuxna kvinnor. Forskningsresultatet kan vara till hjälp vid behandling av sexuella svårigheter.

Kvinnor som under hela undersökningens gång levde i samma parförhållande, alltså i sju års tid, hade den kraftigaste nedsättningen i sexuell lust, förklarar Annika Gunst, som är doktorand vid Åbo universitet.

Kvinnor som hade haft minst två parförhållanden under forskningsperioden visade en något mindre nedsättning i sexuell lust, medan kvinnor som inte levde i ett parförhållande inte visade någon nedsättning i den sexuella lusten.

Sexuell tillfredställelse varierade mest

I studien undersökte forskarna förändringar i kvinnors sexuella lust, upphetsning, orgasmfunktion, sexuell tillfredsställelse och smärta kopplad till sex.

Av de undersökta sexuella funktionerna var förmågan att få orgasm den mest stabila, medan sexuell tillfredställelse varierade mest.

Hos singelkvinnor var orgasmfunktionen och den sexuella lusten stabila över tid.

2 173 vuxna kvinnor deltog i studien.

Materialet är en del av ett större forskningsprojekt vid ämnet psykologi vid Åbo Akademi och Åbo universitet.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Psychological Medicine.