Hoppa till huvudinnehåll

Teater Viirus flyttar till kvarteret Victoria på Busholmen

Den nya teatersalen i kvarteret Victoria.
Den nya teatersalen i kvarteret Victoria öppnar om ett år. Den nya teatersalen i kvarteret Victoria. Bild: Yle/Karita Lehikoinen-Stedt teater viirus nya hem,Teater Viirus

Nu är det klart vem som ska driva kulturverksamheten i Busholmens svenska kvarter Victoria i Helsingfors. Teater Viirus undertecknade ett samarbetsavtal med Stiftelsen Kvarteret Victoria på torsdag förmiddag.

Teatersalen Victoriasalen är 350 kvadratmeter stor, och intill finns också två studior och ett galleri. Här ska Viirus erbjuda en plattform för konst och kultur.

- Det här kommer att bli en väldigt fin sal. Det kommer att rymmas långt mer publik än vi tidigare haft på Viirus. Vi kommer att ha en föränderlig scen som vi kan forma efter behov och placera var som helst i salen, gläder sig Maria Lundström, konstnärlig ledare för Viirus.

Det här är en fantastisk möjlighet.― Marianne Möller, Teater Viirus

Teater Viirus flyttar sin egen verksamhet till kvarteret, och kommer att ha ansvar för den konstnärliga verksamheten och den övriga verksamheten där.

Marianne Möller från Teater Viirus skrev under ett samarbetsavtal om Victoriasalen med stiftelsen Kvarteret Victoria.
Marianne Möller från Teater Viirus skrev under samarbetsavtalet med stiftelsen Kvarteret Victoria under torsdag förmiddag. Marianne Möller från Teater Viirus skrev under ett samarbetsavtal om Victoriasalen med stiftelsen Kvarteret Victoria. Bild: Yle/Karita Lehikoinen-Stedt Marianne Möller,Teater Viirus,kvarteret victoria

- Det här är en fantastisk möjlighet. Vi ser fram emot att flytta in lokalerna. De ger oss möjligheten att med öppna sinnen, nyfikenhet och konstnärlig nyfikenhet utveckla vår verksamhet, säger Marianne Möller styrelseordförande för Teater Viirus.

- En ny stadsdel ska ha ett kulturutbud, en levande miljö där man inte bara sover och arbetar utan också kan agera socialt, beskriver Max Arhippainen, styrelseordförande för Stiftelsen Kvarteret Victoria tankarna bakom det nya kvarteret.

Kulturcentret öppnar hösten 2017. Publiken kan se fram emot ett utvidgat program på Viirus efter flytten till Busholmen.

- Det blir gästspel och olika former av evenemang som kan pågå både här i salen och i andra utrymmen. Här finns studior och ett galleri. Det kommer att bli ett mångsidigt konst- och kulturutbud här, lovar Viirus konstnärliga ledare Maria Lundström.

Läs också