Hoppa till huvudinnehåll

Vem skall ha tillgång till dina digitala fotavtryck?

Digitaliseringen har ändrat vårt samhälle radikalt och det mesta vi gör skapar digitala fotavtryck. Men om data och tillgången till den blivit "den nya oljan" har kontrollen över den ingen motsvarighet till miljöskyddet. Hur skall man via lagstiftning kunna kontrollera flödet av data?

Dokumentären "Demokrati i det digitala myllret" tar sats i ett Europa innan Snowden. Några politiker, med kommissionär Viviane Reding i spetsen, tar på sig den nästan omöjliga uppgiften att försöka skapa ett fungerande dataskydd inom EU.

Det är ett arbete i motvind eftersom representanter fån storföretag och också medlemsländer direkt gör klart att man motsätter sig processen.

När EU-parlamentet anlitar den 30-åriga Jan Philipp Albrecht att leda de viktiga förhandlingarna får lobbyisterna skrämselhicka. Albrecht är specialiserad inom juridik på nätet och civilrätt. Hans kommande arbete är kantat av intriger, framgångar och bakslag.

Under de två åren som förhandlingarna pågår blir trycket från företag och politiska grupper som motsätter sig lagarna allt större och Albrechts politiska sits allt mer obekväm.

Allt ändras när Edward Snowden blir namnet på allas läppar.

En dokumentär om lagstiftning i en allt mer komplex värld och om framtidens digitala samhälle som inverkar på oss alla.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem