Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn ett halvfärdigt handarbete

Förr eller senare kommer de emot en - påsarna med halvfärdiga projekt. Kanske hittar man dem i sina egna skåp när man röjer i röran eller så hittar man dem i en kär släktings dödsbo. Saker som av en eller annan orsak aldrig blivit färdiga. Vissa saker vill man kanske inte slänga, som en nästan färdig tröja som någon jobbat med i tiotals timmar. Här kommer några tips på hur man kan återvinna halvfärdiga handarbeten även om man varken kan sticka eller virka.

Bortse från vad det ursprungligen var tänkt att bli och se på det med nya ögon. Vrid och vänd! Även om det ser ut som att det kanske var tänkt att bli en filt kanske du kan göra en lampskärm av det. En mössa kanske kan bli en liten tygpåse, en strumpa en handdocka osv. Finns det något behov just du eller någon annan har som kan lösas med detta? Är det dekorativt, går det att kombinera med något du redan har eller är det bara rysligt fult? Man kan åtminstone alltid ta vara på garnet, riva upp arbetet och göra ett nystan av det.

Är det ett eget projekt som glömts i skåpet är det kanske lättare att göra sig av med - man brukar ju helst villa glömma sina egna misslyckanden. Om det halvfärdiga har tillhört någon annan brukar åtminsone jag behandla det mer respektfullt - någon har ju satt ner en massa tid på detta.

Ofta är det inte svårt alls. Kanske är det bara trådarna som behöver fästas. Är det ett stickprojekt där stickorna ännu sitter i kan man lära sig avmaskning eller bara dra ut stickan och sicksacka kanten så den håller utan att repas upp. Är det en halvfärdig virkning kan man bara klippa av tråden och dra garnet igenom öglan och fästa tråden Sedan kan man sy ihop något av det.

Jag fick ärva en halvfärdig Korsnäströja, därför fick just den bli exempel på vad man kan göra om man varken kan sticka eller virka. Jag sydde en kanal för hand runt ena öppningen och trädde i ett gummiband. Kjolen blev färdig på en liten stund och jag kommer att vara härligt varmt om baken hela vinterhalvåret. Fast det kunde ju lika gärna ha blivit en kudde eller en förvaringspåse av just den halvfärdiga tröjan.

En kjol gjord av en halvfärdig korsnäströja
En kjol gjord av en halvfärdig korsnäströja Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson kjolar,Strömsö (tv-program),återanvändning

Läs mer om Korsnäströjan här.
  • Martin Fourcades vilopuls ofattbart låg

    Vilopulsen till och med lägre än Miguel Indurains "rekord".

    Skidskytten Martin Fourcade är i lysande form inför den stundande säsongen. Den franske skidskyttestjärnan visar på sitt Instagramkonto ett fotografi enligt vilket hans vilopuls är 25.

  • Agility på högsta nivå för Hangö kennelklubb

    Landslagsuppdrag för Hangöbor i agility.

    För ungefär en månad sedan ordnade Finska Agilityförbundet ett kval för olika landslagsuppdrag i agility. Från Hangö kennelklubb deltog Tiina Nordlund med den spanska vattenhunden Wilma.

  • Polisen: Äldre man sköt sin fru och sig själv i Runsala

    Polisens utredningar kring dödsfallen fortsätter.

    Polisens utredningar kring de två dödsfallen i Runsala i Åbo fortsätter. Det var vid lunchtid på onsdagen som polisen fick en anmälan om att två skjutna personer har hittats i Runsala.

  • Yle Åboland i Dalsbruk

    Många kom och hälsade på till sändningstältet på torget.

    På onsdag morgon den 16 augusti sände Yle Åboland direkt från sommartorget i Dalsbruk på Kimitoön. Gäster avlöste varandra i tältet och många torgförsäljare och torgbesökare pratade om aktuella frågor och sitt Dalsbruk. Här kan du se bilder från torget och lyssna på intervjuerna!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid