Hoppa till huvudinnehåll

Fel vargar sköts i vintras - många flockledare fälldes

Död varg i snön.
Död varg i snön. Bild: Yle/Pertti Huotari död varg,varg,rovdjur,jakt,Vargjakt

Förra vinterns vargjakt visar att det behövs nya regelverk och fortlöpande uppföljning. Så säger Viltcentralen i Egentliga Finland. Vintern 2016 dödades rätt mängd vargar, men tanken var aldrig att alfahonor och hanar skulle stryka med. I värsta fall var hälften av vargarna som sköts i vintras flockledare.

- Meningen var att det inte skulle gå så. Man skulle inte skjuta alfadjur. Men det visade sig i praktiken att man inte kunde skilja på ungdjur och äldre vargar på fältet. Det säger Jörgen Hermansson, t.f. jaktchef på Viltcentralen i Egentliga Finland.

Skillnaden mellan vargjakten de två senaste vintrarna är som natt och dag. Jakten vintern 2015 slutade i 17 fällda vargar, varav tre var alfaindivider, och en beräknad tillväxt i vargpopulationen från mellan 220-245 vargar till 310 vargar. Årets jakt avslutades med flera döda alfadjur och krav på nya regelverk.

Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen.
Jörgen Hermansson. Vargen bestämmer själv var den ska bo, säger Jörgen Hermansson på Viltcentralen. Bild: Yle/Henrik Leppälä viltcentralen,varg,Vargjakt

Hermansson är noggrann med att påpeka att Viltcentralen inte riktar kritik mot jägarna.

- Viltcentralen har inte någon kritik att framföra i hur jakten lades upp. Det som gjordes var rimligt men det visade sig att vi måste ha ett annat system, säger Hermansson.

Vargjakt blir av under nästa år också

Jord- och skogsbruksministeriet har redan slagit fast att den stamvårdande vargjakten ska fortsätta nästa år. Frågan är nu hur den ska regleras. Enligt Sami Niemi, konsulterande tjänsteman på ministeriet, är den frågan ganska långt löst.

- Vi befinner oss på slutrakan. Det enda vi inte har på det klara är kvoten, annars är det främst frågan om lite juridiskt filande. Under de senaste två vintrarna, under testperioden av vargjakten, använde vi samma paragrafer som gäller vid stamvårdsjakt av lodjur och björn. Det visade sig att det inte riktigt fungerade när man beviljar dispenser för vargjakt, säger Niemi.

Vargjakten är fullt laglig, säger Sami Niemi på jord- och skogsbruksministeriet.
Sami Niemi. Vargjakten är fullt laglig, säger Sami Niemi på jord- och skogsbruksministeriet. Bild: Yle/Henrik Leppälä konsultativ tjänsteman,varg,jakt,Vargjakt

Det nya regelverket ska göra det lättare att avbryta en jaktsäsong om det visar sig att fler alfadjur än väntat har dött under årets lopp. Systemet ska till exempel göra det lättare att beakta de vargar som avlivats på polisens order. Bland annat ska Viltcentralen inte behöver bevilja samtliga dispenser för vargjakt på en gång, utan istället ha möjligheten att göra det efter behov.

Flest vargar fälldes i Kajanaland

Ser man till de olika viltcentralerna i landet har två alfahanar dött i Egentliga Finland. Den ena var tre år gammal, den andra sex år.

- Av de fyra flockar som rör sig här blev två utan alfahanar, säger Hermansson. Den ena flocken fick föryngring, det vill säga man har haft valpningstillfälle under våren 2016, men för det andra är det mer osäkert.

De flesta alfadjur verkar ha skjutits i Kajanaland: hela sju stycken. I norra Karelen ligger siffran på tre, i norra Savolax fyra, och i Uleåborg har man rapporterat två döda alfadjur. I Österbotten och norra Tavastland har ett alfadjur dött.

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Tre av de döda alfadjuren sköts med polisens godkännande utanför jaktsituationer. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Svårt att veta vad som ska hända då en alfa dör

För tillfället är man på Naturresursinstitutet (Luke) säker på att åtminstone elva alfadjur dött under den stamvårdande jakten år 2016. Men risken finns att hela 20 stycken av de 43 vargar som sköts i vintras var äldre vargar.

Det är nämligen inte enbart jägarna som har svårt att skilja på vargar och vargar. Forskarna på Luke tvingas ta till obduktioner och DNA-prover för att med säkerhet kunna slå fast att en varg avlat valpar och därav haft alfastatus i en flock.

- Med honor kollar man livmodern. Har tiken fött valpar är den automatiskt alfa. Med hanar är det svårare. Då måste vi antingen förlita oss på individens historia, om den rört sig på ett känt revir och hur gammal den är, eller göra ett faderskapstest, förklarar Samuli Heikkinen, forskare på Luke.

Enligt Heikkinen är sannolikheten stor att alla vargar som fyllt två år kan kallas alfa.

Vargjägarna i Virmo hade problem med snön som smälte bort i februari.
Viltcentralen kritiserar inte jägarna som anses ha tagit utbildningsmaterialet på allvar och lagt upp jakten på rimligt vis. Vargjägarna i Virmo hade problem med snön som smälte bort i februari. Bild: Yle/Henrik Leppälä Vargjakt,varg

Alfaparet styr flocken, föder valpar och bestämmer hur vargarna jagar tillsammans. Dör både alfahanen och honan är sannolikheten stor att flocken skingras och börjar bete sig avvikande.

- Ur vargens synvinkel verkar det ändå som om alfahonan är viktigare för flockens dynamik. Om hanen blir ensam kan det bli svårt att hitta en ny hona, men honan brukar hitta en ny hane inom två år, säger Heikkinen.

Vid Luke vill man inte spekulera i hur de döda alfadjuren har inverkat på landets vargrevir tills man fått mer information från fältet.

- Vi väntar på att snön faller. Utan snö är det svårt att se spår av vargarna, och spåren är en stor del av spaningsverksamheten.

De nya regelverket förväntas vara klart i början av december. Enligt Lukes vargrapport från februari avlivades tre alfahonor på polisens order i vintras. De här tre är inte inräcknade i de tjugo alfadjur som dog under jakten i vintras. Lukes nästa vargrapport utkommer mars 2017.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland