Hoppa till huvudinnehåll

Flera skidspår öppnas snart i Österbotten

På söndag ska det gå att skida på skidspåret kring Pixne i Malax. Snökanonerna har gjort sitt jobb och snart ska konstsnön köras ut i spåret.

Omkring 1000-1500 kubikmeter har de två snökanonerna vid Pixne tillverkat. Det ska resultera i spår på nästan en kilometer.

- Nu ska snön lastas och köras ut och jämnas ut. Och om det går riktigt bra kan man skida på lördagkväll. Annars siktar vi på söndag, säger Hannu Riiki, ordförande för Malax IF Skidning.

För att köra ut snön krävs fyra traktorer och en pistmaskinsförare som jämnar ut snön.

Föreningen köpte två stycken snökanoner för ett par år sedan.

- Vi har grävt en grop och därifrån pumpat vatten till de två högtryckskanonerna. Det behöver vara omkring fem minusgrader för att fungera idealiskt, säger Riiki.

De yngsta skidjuniorerna väntar ivrigt på att få börja skida.

- Redan då vi hade tillverkat fem centimeter snö ville de alla yngsta börja skida.

Hannu Riiki, ordförande för Malax IF Skidning, står framför en stor hög med snö.
Hannu Riiki, ordförande för Malax IF Skidning. Hannu Riiki, ordförande för Malax IF Skidning, står framför en stor hög med snö. Bild: Yle/Kati Enkvist. riiki

Flera skidspår klara inom kort

I Solf har snökanonen varit igång sedan i söndags. Spåren är inte skidbara ännu, men blir det rätt snart ifall kölden håller i sig och snötillverkningen kan fortsätta.

Vid Öjberget i Sundom är inga snökanoner igång. Det finns alltså inga spår att skida på kring Öjberget för tillfället.

I Vörå har man haft igång tre snökanoner sedan lördagagen. Skidspåret öppnar i dag, fredag. Bygget av rullskidsbanan påverkar dragningen av skidspåret i år, så det blir ett lite lättare spår på en kilometer som dras framför skidcentret.

Slalombacken i Vörå blir knappast klar för användning ännu på helgen. Det behövs 2-3 dagar med ungefär fem minusgrader för att den ska bli klar. Nu ser det ut som om snötillverkningen stängs av igen om det blir varmare väder.

Vid Bötombergen i Kristinestad har snökanonen jobbat sedan förra torsdagen. En söndrig vattenpump har orsakat en fördröjning. Man räknar med att kunna öppna i början eller mitten av december. Skidspåren får vänta på natursnö eftersom den torra hösten har resulterat i att vattnet nu inte räcker till.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten