Hoppa till huvudinnehåll

Hargin är tillbaka från avgrunden – "lagets kärlek har hjälpt mig mycket"

Mattias Hargin åker slalom.
Mattias Hargin stapplade efter tragedin, men stannade aldrig. Mattias Hargin åker slalom. Bild: All Over Press Mattias Hargin,slalom

I juli dog den svenska alpinåkaren Mattias Hargins fru Matilda Rapaport tragiskt i en lavinolycka. På veckoslutet är Hargin tillbaka i pisten på allvar. Landslagets och konkurrenternas sympati och kärlek har hjälpt mig mycket, säger Hargin till Yle Sporten.

Det var i mitten av juli som olyckan var framme.

Den framgångsrika och erfarna friåkaren Matilda Rapaport hade fattat ett impulsbeslut i samråd med Hargin och flög till Chiles berg för reklaminspelning. Hargin stannade hemma.

Några dagar senare nåddes Hargin av det fruktansvärda beskedet. Han flög ner till Chile och tog avsked av Matilda.

– Jag har precis vaknat upp till mitt livs största mardröm. Allt jag har älskat har slitits ifrån mig, eller snarare den jag älskar, min Matilda, skrev Hargin på sin blogg.

Skip Instagram post

Kollegornas stöd värmer

Hargin stapplade, men stannade aldrig. Han funderade flyktigt på att lägga skidorna på hyllan, men insåg att det var det sista som Rapaport hade velat.

– Nu börjar min tuffaste utmaning någonsin i livet, skrev Hargin.

Sedan den hemska sommardagen har mycket hänt. Hargin har startat en stiftelse i Rapaports minne, en stiftelse som ska stötta skidåkare och skapa medvetenhet kring säkerheten i bergen.

Han har också satsat stenhårt på fysiken och känner sig starkare och stabilare än tidigare, inför världscuppremiären i Levi.

– Jag har fått jättemycket stöd av hela laget, landslaget, men också av konkurrenter som har visat sin sympati och kärlek. Det har hjälpt mig mycket och stärkt mig i det läget jag varit i. Det känns härligt att träffa alla här, säger Hargin till Yle Sporten.

Skip Instagram post

Landslagskollegan Jens Byggmark hör till dem som funnits där för Hargin.

– Vi har väldigt bra sammanhållning så vi har kunnat lösa det bra i grupp. Det ligger där hela tiden men det går att koppla bort, men det kommer tillbaka ganska snabbt. Det är en stor tragedi. Det kommer väl ta ett tag, säger Byggmark

”Minns knappt förra året”

Hargin bytte ut snön mot gymmet i höst. Den ökade fysikträningsmängden har gjord Hargin smidigare och slitet motarbetar skador.

– Det är en förutsättning för att kunna åka skidor snabbt – men betyder inte att man gör det. Jag känner mig inte i toppform ännu, jag har en bit dit.

Du stagnerade kanske lite i fjol, vad ska du göra annorlunda i år?

– Svårt att säga. Jag minns knappt förra året. Det har hänt så mycket sedan dess. Jag är en helt annan människa och kände också att jag redan nu åker bättre skidor. Det är glömt, nu börjar jag på ny kula.

På veckoslutet är det inte gymmet, utan Levis snö som gäller.

– Det känns viktigt. Det är det som är det roliga. Det känns kul att komma hit, dra igång. Det ger energi.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Sport