Hoppa till huvudinnehåll

Heshmat fick ett nej: "Varför, jag har ju tre arbeten?"

Heshmat Nuri delar med cykel ut morgontidningar i Kristinestad och gör säsongsarbete på växthus och potatisodlingar - arbeten som få finländare vill göra. Ändå valde finländska myndigheter att inte ge honom uppehållstillstånd för arbete.

- Alla människor säger på nyheterna och överallt att man får stanna i Finland om man har ett arbete. Jag har tre arbeten och mina pengar räcker till! Varför får jag negativt beslut? undrar Heshmat Nuri hemma i sin hyresbostad.

Han har bott fyra år i Kristinestad och hunnit bli en del av staden. Han hjälper åldringar, leder volleybollträningar och lär nyanlända flyktingar om hur man ska bete sig i Finland. Han har också haft flickvän i tre års tid.

När hyresvärden tittar förbi, ändrar han till ett mera barskt, finskt tonfall: Hei hei, mitä kuuluu?

Hei hei, mitä kuuluu?― Heshmat Nuri

Heshmat kom till Finland för fyra år sedan som flykting. Talibanerna hade tagit livet av hans far och bror och nu stod Heshmat i tur, berättar han.

Han har i flera omgångar ansökt om uppehållstillstånd men svaret har varit negativt, eftersom myndigheterna i Finland anser hans hemregion i Afghanistan vara trygg.

Arbete nyckeln till Finland?

Parallellt med en ansökan om uppehållstillstånd kan asylsökande också skaffa sig ett arbete och ansöka om uppehållstillstånd för arbete, även om svaret på asylansökan är negativt. Det gjorde Heshmat Nuri.

Idag har han i över tre års tid stått ekonomiskt på egna ben tack vare sina tre arbeten. Hans stödperson, Harriet Lindelöf-Sahl är besviken på Finland. Hon tycker att man låter förstå att arbete är nyckeln till landet, men att verkligheten är en annan.

- Det känns jättefrustrerande och rent ut sagt bedrövligt att man kan behandla en människa så här, en som faktiskt försöker, säger Lindelöf-Sahl.

Hon påminner också om att Heshmats alla tre arbeten är sådana som man inte hittar finländsk arbetskraft till. I Sydösterbotten rekryteras kontinuerligt arbetskraft från utlandet.

Han har flytt från terror och talibaner. Är det faktiskt Finlands byråkrater som ska knäcka honom?― Harriet Lindelöf-Sahl

Lång väntan igen

I Migrationsverkets negativa beslut om Heshmat Nuris arbetsuppehållstillstånd ingick ingen motivering. Den enda förklaringen var att Migrationsverket baserar beslutet på ett negativt delbeslut från arbets- och näringsbyrån i Birkaland.

Heshmat fick sju dagar på sig att ansöka om rätt att besvära sig - och han beviljades besvärsrätt. Om han inte hade fått den hade han skickats till Afghanistan, som han flydde från för femton år sedan. Där har han inget och ingen kvar längre, berättar han.

Att Heshmat får besvära sig innebär en stund av lättnad inte bara för Heshmat, hans vänner och arbetsgivare, men också för Kristinestadsborna som nu fortsätter få sina morgontidningar.

Läs mera:

Heshmat blev en del av Kristinestad

Afghanen Heshmat Nuri bor i Kristinestad för fjärde året. Han är asylsökande och kunde likväl ta det lugnt på en mottagningscentral och lyfta statligt stöd. Han har ändå valt att dela ut tidningar, plocka gurkor och göra andra jobb som finländare inte vill ha. Ändå vet han inte om han får stanna i Finland.

Tipsa du också

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik