Hoppa till huvudinnehåll

Indier letar guld i Österbotten

Guldkorn
Arkivbild. Guldkorn. Guldkorn Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland guldkorn

Det är det indiska familjeföretaget Zawar Natural Resources som genom sitt dotterbolag i Finland Zawar Resources Finland har fått lov att undersöka om det kan finnas guld på ett drygt 1500 kvadratkilometer stort område.

Delar av området ligger i Närpes, Korsholm och Malax och längre österut till Seinäjoki, Ilmola, Kurikka, Östermark, Laihela och Storkyro.

- Vi har redan hittat guld i området, säger Markku Iljia, företagets representant i Finland

Privatpersoners guldfynd

Uppgifterna om att det skulle kunna finnas guld i området kommer från Geologiska Forskningscentralen.

- Det är privatpersoner som under årens lopp har hittat guld i området och som har anmält fynden till Geologiska Forskningscentralen. Våra egna guldfynd bekräftar de tidigare fynden, säger Iljia.

Nu sammanställer man de egna guldfynden och de fynd som Geologiska Forskningscentralen har för att bilda sig en uppfattning om det kan vara lönsamt att inleda mer omfattande undersökningar och eventuellt till och med gruvdrift.

Följer allemansrätten

Det är Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes. som har beviljat ett så kallat förbehåll som ger Zawar Resources Finland tillstånd att kartlägga och undersöka området. Tillståndet har varit till påseende i de berörda kommunerna. Besvärstiden gick ut i torsdags och inga besvär har lämnats in till Vasa förvaltningsdomstol.

Tillståndet ger inte lov till användning av maskiner eller fordon på området utan markägarens tillstånd. Allemansrätten ger möjlighet att göra mindre geologiska undersökningar. I augusti gjordes några geologiska undersökningar.

- Vi kan gräva med spade och vi kan använda olika mätinstrument för att försöka ta reda på hur stora guldfyndigheterna vara.

Om man anser att det kan finnas tillräcklikt med guld någonstans i området kan man ansöka om malmletningstillstånd som ger lov till större geologiska undersökningar.

- Just nu analyserar vi fynden. Malmletningstillståndet kostar 20 euro per hektar och ett 100 hektar stort område är inte mycket i sådana här sammanhang.

Iljia berättar att Zawar Natural Resources bland annat har en gruva för mineral- och malmutvinning i Indien och i Zambia har man ett malmletningsprojekt. Dessutom importerar man solpaneler till Indien.

- De hittade till Finland via ett projekt för att stöda den finländska exporten.

Drömmen är en gruva

Förbehållstillståndet är i kraft ett år så innan dess måste man bestämma om man ska gå vidare med planerna eller inte.

- Drömmen är att vi hittar så mycket guld att vi i det långa loppet får en gruva. Väldigt, väldigt få malmletningsprojekt leder till ett gruvprojekt, man brukar tala om förhållandet ett av tusen projekt. Men något projekt är ju det där ena som lyckas.