Hoppa till huvudinnehåll

Kauppalehti: Alko vill ersätta butiker med bilar

Alko
Alko Bild: Yle/Andy Ödman alko

Minskad försäljning har fått Alko att tänka på nya kreativa lösningar. Nu planerar man att stänga sina små butiker och i stället införa butiksbilar, skriver Kauppalehti.

Tanken är att man med hjälp av butiksbilarna kunde säkra kundernas tillgång till service till ett lägre pris än i nuläget.

En bil skulle på en dag kunna köra ut alkohol till ett stort område, och på så sätt ersätta flera butiker.

Alko hoppas nu att rättigheten att sälja alkohol från bilar skrivs in i den förnyade alkohollagen. Dessutom vill bolaget få auktionstillstånd, för att till exempel kunna ta sig an att auktionera ut drycker som blir i händerna på dödsbodelägare.

Förslaget till den nya alkohollagen är i princip redan klart och går troligtvis till remissbehandling nästa vecka. Alla detaljer är ändå inte utarbetade.

Mer konkurrens sätter press

Enligt lagförslaget ska butiker få börja sälja starköl och alkoläsk med en alkoholprocent upp till 5,5, procent mellan klockan 9 och 21. Dessutom ska småbryggerier få sälja sina produkter direkt till kunden.

Alko räknar med att förändringen kommer att minska bolagets omsättning med hundra miljoner euro, alltså knappa nio procent.

Alko har ändå inga planer på att minska på utbudet. Tvärtom finns det planer på att fördubbla produkturvalet under de närmaste åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes