Hoppa till huvudinnehåll

Ny utbildning ska råda bot på tågförseningarna

Tågskenor
Tågskenor Bild: Tuula Nyberg tågskenor

Ett nytt utbildningscenter för personal som sköter underhållet på järnvägarna ska hjälpa till att minska förseningarna vid järnvägarna.

- Åtminstone hoppas vi att tågresenärerna i mindre grad ska känna av tekniska fel i framtiden. Avsikten är att förbättra personalens kunnande och öka punktligheten, säger projektchefen vid Trafikverket Janne Tuovinen.

Den järnvägstekniska utbildningen i Finland stiger in i en ny era om ett år då ett nytt utbildningscenter blir klart i Kouvola. Avsikten är att upprätthålla och öka yrkeskunskapen hos dem som arbetar med underhåll och säkerhet på järnvägarna.

Praktisk utbildning

Utbildningen kommer att betona det praktiska. Bland annat kommer det att finnas en kilometer järnvägsspår enbart avsedda för övning. Det kommer också att finnas en avdelning för röjningsarbete och ett rum för säkerhetskultur.

Det är meningen att utbildningscentret ska erbjuda 200 utbildningsdagar per år. Utbildningen ska ske i små grupper och pågå i allt mellan några dagar till några månader.

Man räknar med att samtidigt utbilda fem-sex grupper på tio personer. Det betyder att tusentals järnvägsarbetare per år kommer att kunna utbildas i Kouvola, säger Janne Tuovinen.

Utbildningscentret beräknas vara klart i oktober och tyngdpunkten ligger på fortbildning.

Artikeln bearbetad utgående från en artikel av Vesa Grekula/Yle uutiset

Läs också