Hoppa till huvudinnehåll

Omdiskuterade gränskontroller förlängs

ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016
Både id- och gränskontroller hålls kvar vid Öresund, trots hård kritik från pendlarna. ID-kontroll vid järnvägsstationen på Kastrup i najuari 2016 Bild: EPA/BJORN LINDGREN gränskontroller,Sverige,Danmark

Den svenska regeringen har fattat beslut om att förlänga gränskontrollerna vid Öresund. Kontrollerna har fått svidande kritik av pendlare, som dagligen rör sig över Öresund.

Gränskontrollerna kom till i november för ett år sedan, för att stävja den omfattande flyktingströmmen till Sverige. Då kom största delen av de asylsökande som anlände till Sverige över Öresund.

EU har gett grönt ljus åt Sverige för att förlänga kontrollerna, som kommer att gälla i ytterligare tre månader. Det innebär att polisen utför gränskontroller på den svenska sidan av Öresundsbron, både i biltrafiken och tågtrafiken, samt i flera hamnar i södra Sverige.

Den svenska regeringen har motiverat beslutet med att den stora mängden asylsökande som anlände förra hösten till Sverige var "ohållbar".

- Hotet mot den inre säkerheten, som var orsak till beslutet, kvarstår, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Också id-kontrollerna har förlängts, som betyder att transportörerna ansvarar för att kontrollera att alla resenärer har id-handlingar. Id-kontrollerna har hindrat många asylsökande från att ta sig från Danmark till Sverige, eftersom det är vanligt att asylsökande saknar id-handlingar. Gränskontrollerna har haft en mindre inverkan och få asylsökande "fångas upp" i dem.

Hård kritik från pendlare

Effekterna av kontrollerna på antalet asylsökande är svåra att avgöra, trots att flyktingströmmen till Sverige har minskat betydligt sedan de infördes.

Flera andra EU-länderna har också gränskontroller i bruk, bland dem Danmark som har gränskontroller vid gränsen mot Tyskland. Också antalet asylsökande som via Sverige tar sig vidare till Finland har minskat radikalt.

Den stora effekten i vardagen syns i pendlingen från Malmö till Köpenhamn. 15 000 pendlare rör sig dagligen över Öresund och arbetsvägen har blivit betydligt längre. Pendlarna råkar ut för dubbla kontroller som bland annat innebär tågförseningar, köer och färre tågturer.

Många pendlare talar om en dubbelt längre restid och en del har lämnat sitt jobb på den danska sidan. 500 pendlare har stämt den svenska staten för den effekt som kontrollerna har på deras arbetsväg. Yle Nyheter rapporterade om pendlarnas problem i början av hösten.

Problemet med pendlingen är uppe till diskussion också mellan den svenska och den danska regeringen. Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen och Sveriges statsminister Stefan Löfven lovade i samband med ett statsministermöte i Köpenhamn förra veckan, att länderna ska jobba tillsammans för att underlätta arbetsresorna för pendlarna.