Hoppa till huvudinnehåll

Rekordtidig start på skidsäsongen i Borgå

humla skidspåret i borgå öppnade tidigt år 2016 - den 10 november
Borgåbon Eeva-Liisa Johansson var en av de första ut i Humlaspåret. humla skidspåret i borgå öppnade tidigt år 2016 - den 10 november Bild: Yle/Stefan Härus skidlöpare,Borgå,längdskidåkare

Det är inte ofta skidsäsongen har kunnat sparka i gång i Borgå så tidigt som den här vintern.

De senaste åren har det varit mera regel än undantag att skidsäsongen kunnat inledas i medlet av december eller rentav först efter nyår.

För två år sedan var skidspåren i Kokon i Borgå färdiga att tas i bruk den 18 december, men vintern 2013-2014 och 2011-2012 inleddes skidsäsongen först efter nyår.

- Jag har jobbat vid Borgå stads idrottstjänster i 30 år men kan inte dra mig till minnes att skidsäsongen skulle ha kommit i gång så här tidigt, säger Tage Lönnroth.

De första entusiasterna

På torsdag blev skidspåren vid Humla och Jonasbacken skidbara.

- Vi drog upp skidspåren där på morgonen och det går att skida både klassisk stil och fristil, säger Lönnroth.

eeva-liisa johansson
Eeva-Liisa Johansson. eeva-liisa johansson Bild: Yle/Stefan Härus eeva-liisa johansson,Borgå

Många tog tillfället i akt redan på torsdag eftermiddag. Ett tiotal bilar stod parkerade på Humlaspårets parkeringsplats i korsningen av Humlavägen och Rönnvägen.

En av skidentusiasterna i spåret på torsdagen var Eeva-Liisa Johansson.

- Det är ju helt fantastiskt att kunna inleda skidsäsongen så här tidigt. Hoppas att snön inte smälter och att skidsäsongen fortgår långt in på våren, säger Johansson.

Från badstrand till skidspår

Borgåbon Eeva-Liisa Johansson kom tillbaka till hemstaden från Kanarieöarna på onsdag.

- När vi for var det ännu höst i Borgå. Det känns ganska märkligt att komma tillbaka från sol och värme till full vinter och dessutom kunna ta sig ut i skidspåret dagen efter att man solat och badat, säger Johansson.

Meteorologiska institutets prognos för de följande tio dagarna bekymrar säkert Eeva-Liisa Johansson och andra skidentusiaster som nu njuter av en tidig säsongstart. Plusgrader och regn utlovas nämligen.

- Nå, då är det väl bara att plocka fram vattenskidorna i stället, skämtar Johansson.

bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16
Tre lastbilar transporterar snö från bollplanen till Kokon. bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16 Bild: Yle/Stefan Härus skidspår,Borgå,lastbilar
bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16
En bandvagn breder ut och plattar till snön. bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16 Bild: Yle/Stefan Härus bandvagn,Borgå

Snötransporter från bollplanen

Bakom Aurorahallen i Kokonterrängen i Borgå är en bandvagn i full färd med att plana ut de snölass som tre lastbilar kör i skytteltrafik från bollplanen.

Regn eller inte så måste arbetet göras, eftersom snömassorna inte får plats vid bollplanen.

- Snön från bollplanen räcker visserligen inte långt, eftersom vi har breddat området strax bakom Aurorahallen där vi bygger ett skidstadion. Men ett bra botten kommer nog snön att utgöra, menar Tage Lönnroth vid Borgå stads idrottstjänster.

Arbetet i Kokoterrängen inleddes på torsdagen och kommer att fortsätta under fredagen. Åtminstone tillsvidare har man inte dragit upp några spår i Kokon, så skidentusiasterna hänvisas till Humla och Jonasbacken.

- Snön är så porös att det krävs ett ganska tjockt, stampat lager för att vi ska kunna dra upp spår. Eftersom snön är porös, blåser den också lätt bort på öppna platser, förklarar Lönnroth.

bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16
bandvagn fixar skidspår i kokonterrängen i borgå 10.11.16 Bild: Yle/Stefan Härus kokonterrängen,Borgå

Skida nu - det kan bli försent

De snömassor som nu körs till Kokon skulle snabbt förvandlas till is om regnet nästa vecka blir verklighet. Risken finns, men Patrick Wikström i bandvagnen jobbar ändå oförtrutet på med att jämna ut de snölass som de tre lastbilarna levererar.

- Så långt kommer inte de här lassen att räcka, men nog kommer vi säkert att kunna öppna en liten slinga också här i Kokonterrängen så småningom, säger Wikström.

patrik wikström och en bandvagn i kokonterrängen
Patrick Wikström. patrik wikström och en bandvagn i kokonterrängen Bild: Yle/Stefan Härus bandvagn,Borgå,Bandvagn

Tage Lönnroth säger att det gäller att smida medan järnet är varmt - oberoende av hur vädret växlar.

- Det är förstås omöjligt att förutse väder och vind, men just nu jobbar vi med att få en slinga färdig så att Borgåborna ska kunna skida också här så länge det finns en möjlighet, säger Lönnroth.

På webbplatsen m-ski kan man kolla dagsläget på Borgå stads och andra kommuners olika skidspår.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland