Hoppa till huvudinnehåll

Talvivaara får tilläggsfinansiering av staten

Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015
Malmhögar ryker i Talvivaara vintern 2015 Bild: Yle/Anna Savonius malmhögar ryker

Regeringen förordar 100 miljoner euro i tilläggsfinansiering för Terrafames omstridda Talvivaaragruva. Gruvan fick tilläggstid på fredagen.

- Det finns klart bättre förutsättningar nu för Terrafame att fortsätta verksamheten än då bolaget tog över gruvan för 15 månader sedan, sade näringsminister Olli Rehn (C) på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Enligt honom finns det realistiska förutsättningar för att driva lönsam gruvverksamhet i Talvivaara.

Regeringens finanspolitiska utskott beslöt på fredagen om tilläggstiden och förordade tilläggsfinansieringen. Ett extra anslag på 100 miljoner räcker i tio månader om läget fortsätter som hittills.

Gruvan går med förlust med 10 miljoner euro i månaden, enligt Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia. Han framhåller dock att efterfrågan ökar på nickel och zink, som är Talvivaaragruvans huvudprodukter.

Varken Rehn eller Ratia ville uppge vem den privata investerare eller aktör kunde vara som kan ta över gruvan av staten. De sade endast att Terrafame som bäst förhandlar med flera investerare.

Regeringen hade tidigare sagt att staten finansierar Terrafames verksamhet till årets slut och att en privat finansiär måste hittas före det för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Gruvan är för närvarande helt och hållet i statens ägo genom statsbolaget Terrafame som tog över gruvan av det krisdrabbade Talvivaarabolaget i fjol.

Statsminister Juha Sipilä (C) besöker gruvan på måndag.