Hoppa till huvudinnehåll

En verklig Facebugg - miljoner användare dödförklarades av misstag

facebook
facebook Bild: EPA/LUONG THAI LINH smarttelefon

Ett fel på Facebook gjorde att mängder av levande användare dödförklarades på fredagen, bland dem Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att det handlade om omkring två miljoner falska meddelanden för minnessidor.

- Det här var ett förfärligt misstag som vi nu har rättat till, säger en talesperson för Facebook.

Också Facebooks grundare Mark Zuckerbergs Facebooksida toppades av ett meddelande att om han var död, och att hans närstående skulle söka tröst i minnesmeddelandena på hans vägg.

I dödsmeddelandet fanns också en länk till formulär genom vilka de anhöriga kan göra om en Facebooksida till en minnessida. För att det ska lyckas måste det ändå gå att bevisa att personen i fråga är död.

Facebooks misstag väckte ilska men fick också galghumorn att frodas på nätet. Mikrobloggen Twitter fylldes snabbt av meddelanden med taggarna #FacebookDead och #FacebookRapture.

Många kopplade Facebooks misstag till det amerikanska presidentvalet tidigare i veckan.

En del ansåg att misstag gör det svårt att lita på Facebooks egenskap som ska göra det möjligt att lokalisera människor i samband med olyckor och katastrofer.

Många ifrågasatte också Facebooks försvarstal då det gäller falska nyheter som sprids på sociala medier.

Bara ett dygn tidigare försvarade en högst levande Mark Zuckerberg Facebook i en intervju för det brittiska rundradiobolaget BBC. Zuckerberg slog tillbaka mot anklagelserna om att falska nyheter som sprids på Facebook skulle ha påverkat utgången i det amerikanska presidentvalet.