Hoppa till huvudinnehåll

Företagare protesterar: Hur kan tio minuter arbete kosta 500 euro?

En stor konservburk full med tobaksfimpar står vid en vägg. På marken syns snö, fimpar och tändstickor.
Målet är att minska på tobaksrökning. Men metoderna väcker debatt. En stor konservburk full med tobaksfimpar står vid en vägg. På marken syns snö, fimpar och tändstickor. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist askkopp

Företagarna tänker inte svälja de nya höga avgifterna för att sälja tobaksprodukter.

- Det är en orimlig kostnad för ett litet företag om man höjer en avgift från 55 euro till kanske 1 000 euro.

Det säger företagaren Björn Lindqvist som är medlem i Tenala-Bromarf företagarförening.

- Jo, vi ska minska på tobaksrökning i Finland. Det är helt ok. Men att små kiosker och små butiker ska betala så här stora avgifter är orimligt, upprepar Lindqvist.

En man sitter vid en dator och ler. I bakgrunden syns en utskrivare och en annan dator samt papper på en anslagstavla med många papper. Mannen är klädd i t-tröja.
Björn Lindqvist En man sitter vid en dator och ler. I bakgrunden syns en utskrivare och en annan dator samt papper på en anslagstavla med många papper. Mannen är klädd i t-tröja. Bild: Yle/ Bubi Asplund företag,Raseborg,Ekenäs

Hittills har övervakningsavgiften varit 55 euro per år om till exempel en butik har mindre än fem kassor, från och med nästa år kan den högsta avgiften bli 500 euro per försäljningspunkt.

Vill förhandla med hälsoinspektionen

Föreningen tänker protestera till Sydspetsens miljöhälsa som planerar höja avgiften så mycket som lagen tillåter. Andra föreningar i regionen får gärna haka på. Också takorganisationen i Nyland är med på noterna.

Med en skrivelse till Sydspetsens miljöhälsa hoppas föreningarna påverka beslutet att höja avgifterna. Miljöhälsonämnden ska fatta beslut om avgifterna på torsdag (17.11).

- Vi vill diskutera ärendet med dem för att få avgiften på en vettig nivå.

Granskningsavgiften är i praktiken enbart ett papper.― Företagaren Björn Lindqvist

Lindqvist köper inte argumentet att avgiften i Västnyland har varit exceptionellt låg jämfört med till exempel Helsingfors.

- Granskningsavgiften är i praktiken enbart ett papper. Myndigheterna kommer inte ut varje år och granskar det här utan de granskar i samband med något annat. Varför ska det då kosta 500 euro för tio minuter? Det blir en ganska bra timpeng på det.

Lindqvist tycker den aktuella avgiftshöjningen är helt fel metod för att minska på rökning.

- Höj i stället tobakspriset! Nog får vi bort den småningom.

Läs mera:

Priset på mat höjs då övervakningen av tobak blir dyrare

Den nya tobakslagen får i synnerhet små butiker att dra efter andan. Nu kostar övervakningsavgiften för tobaksvaror 55 euro per år, från och med nästa år kan tillsynen i Hangö, Ingå och Raseborg kosta 500 euro per försäljningspunkt. Det här betyder 1 000 euro om året för köpman Ragna-Lise Karlsson i Skafferi Ett i Bromarv.