Hoppa till huvudinnehåll

Hundratusentals sydkoreaner demonstrerar mot sin president

Hundratusentals sydkoreaner samlades i centrum av Seoul på lördagen för att kräva president Park Geun-hyes avgång. Demonstrationen beskrivs som den största i landet på ett par decennier.

Polisen i Sydkoreas huvudstad Seoul hade räknat med att ungefär 170 000 demonstranter kunde delta i lördagens demonstration och man hade kallat in 25 000 poliser för att hålla ordning på demonstranterna.

Då demonstrationen väl kommit igång fortsatte människor att strömma till och arrangörerna trodde att en miljon sydkoreaner skulle dyka upp för att visa sitt missnöje mot president Park Geun-hye.

Motsvarande demonstrationer har nu hållits flera veckoslut i följd, men den här massdemonstrationen blev betydligt större än de tidigare.

Skandaler och bedrägeri

Missnöjet med Park grundar sig i att hon misstänks ha låtit en nära vän påverka politiska beslut för egen vinnings skull.

President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande.
President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande. President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande. Bild: EPA/ED JONES/POOL Park Geun-Hye,Sydkorea

Park är den första presidenten i Sydkoreas historia som är föremål för en brottsutredning. Hon misstänks ha lämnat ut intern information till sin vän Choi Soon-sil.

Choi är i sin tur häktad, medan polisen utreder korruptionshärvan kring henne och hur hon kan ha berikat sig på sin relation till presidenten.

Choi Soon-sil (i mitten) omgiven av journalister, då hon kom till åklagaren i Seoul för förhör 31.10.2016
Choi Soon-sil (i mitten) omgiven av journalister, då hon kom till åklagaren i Seoul för förhör 31.10.2016 Choi Soon-sil (i mitten) omgiven av journalister, då hon kom till åklagaren i Seoul för förhör 31.10.2016 Bild: EPA/JUNG UI-CHEL Choi Sun-sil,Sydkorea

Chois far var en karismatisk sektledare och han ska ha haft stort inflytande över Park redan på 1970-talet.

Sektledarens dotter och efterföljare Choi misstänks ha haft stort inflytande över Parks politiska beslut och dessutom berikat sig och sina olika stiftelser tack vare sin relation till Park.

President Park Geun-hye har bara ett drygt år kvar på presidentposten. Hon har bett om ursäkt för sitt handlande och lovat samarbeta med brottsutredarna.

Demonstrant under massdemonstration mot president Park Geun-hye 12.11.2016
Demonstrant under massdemonstration mot president Park Geun-hye 12.11.2016 Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea

- Jag är här för att kräva Park Geun-hyes avgång. Hennes ursäkter är meningslösa. Hon måste gå, sade 66-årige Cho Ki-Mang, en av demonstranterna i Seoul på lördagen.

Demonstrationerna mot Park har ändå gått rätt lugnt till hittills. I demonstrationerna deltar både vuxna och små barn.