Hoppa till huvudinnehåll

Joonas Räsänen inför slalomvärldscupen på Levi: "Kisibrott har man alltid"

Joonas Räsänen är en av Finlands bästa slalomåkare.
Joonas Räsänen har utvecklats på äldre dar. Joonas Räsänen är en av Finlands bästa slalomåkare. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press alpint,slalom,Joonas Räsänen

Alpinisten Joonas Räsänen vann slalom-guld i Vinteruniversiaden i Trentino 2013, men några framgångar i världscupen har det inte blivit. Kanske i söndagens tävling på Levi?

Världscupen i slalom startar under veckoslutet i Levi: damerna är först ute i backen på lördag, herrarnas tur följer på söndag.

Finländaren Joonas Räsänen deltog i åtta världscuptävlingar i fjol och inleder nu årets världscup i hemmabacken i Levi.

– Förra året började man känna sig hemma, man behövde inte titta upp mot någon. Farten räckte bra på träningarna, det här året i tävlingarna.

Alltid spännande

Men lite pirrar det fortfarande i maggropen, trots att Räsänen redan har en del rutin från sammanhangen.

– Lite kisibrott har man alltid, men kanske man klarar sig med en till två gånger nuförtiden. Men det är roligt när man vet att man kommit framåt. Men det är lång väg att gå före man är uppe i topp-30 och topp-15 och på pallen, säger 27-årige Räsänen som kunde beskrivas som en så kallad "late bloomer", det vill säga en som gjort framsteg i mognare ålder.

Räsänen berättar i YleSportens intervju att han gått framåt varje år. Poängen har stigit, farten har ökat och tekniken har förbättrats.

– Man börjar bli lite äldre, man vet vad man ska göra. Det är ändå bara slalom, inte desto större. Farten på träningarna blir bättre hela tiden och eftersom jag fått åka på andra ställen också än här på Levi, så känns det inte så stort längre, säger Räsänen.

Poäng vore bra resultat

Räsänen tycker att det är roligt att vara på Levi. Han representerar Levi Ski Club och känner sig hemma i byn. Det är ändå något han inte tar extra press av inför söndagens världscuplopp.

– Får man poäng så är det bra, men jag satsar ändå mera på Europacupen som är här om två veckor. Allt som kommer på söndag är plus, säger Räsänen.

Herrarnas slalom kör i gång på söndag klockan 10.50. Finland representeras av sextetten Victor Malmström, Samu Torsti, Eemeli Pirinen, Joonas Räsänen, Jens Henttinen, Juho Handolin.
I lördagens slalom för damer har Finland likaså sex åkare: Riikka Honkanen (startnummer 58), Julia Toiviainen (62), Nea Luukko (63), Roosa Hirvonen (64), Janina Mäkinen (65) och Nella Korpio (66).