Hoppa till huvudinnehåll

Läsvärd bok om fotbollsfamiljen Eremenko

FF Jaros chefstränare Alexei Eremenko
Alexei Eremenko sr FF Jaros chefstränare Alexei Eremenko Bild: Yle/Janne Karinkanta alexe eremenko

Den här boken bjuder framför allt på läsglädje. Så säger Yle Sportens Antti Koivukangas, som har läst boken "Eremenko - berättelsen om en fotbollsfamilj".

Mårten Westös bok handlar om paret Alexei och Nelia Eremenko, samt om deras tre söner Alexei jr, Roman och Sergei. Med sammanlagt över 500 ligamatcher har pappa och de tre sönerna Eremenko haft en stor betydelse för fotbollen i Jakobstad och i landet som helhet.

För den i Jakobstad uppvuxne Koivukangas var delar av berättelsen bekanta sedan tidigare. I sitt jobb som sportjournalist har han också kommit i kontakt med Eremenkos vid flera tillfällen.

- Lokala författare i Jakobstad har förträffligt skrivit böcker om Jaro, som förstås tangerat familjen Eremenko i deras centrala roll, men det här öppnar upp en ny skattkista för de intresserade.

Från Sovjet till Finland

Familjen Eremenko flyttade till Jakobstad sommaren 1990. Boken tar ändå sin början betydligt tidigare, i 1960-talets Sovjetunionen, och berättar hur Alexei och Nelia vid tolv års ålder började på samma idrottsskola i Rostov.

- Det var en tuff värld, där man fick allt betalt, men det var idrott till 100 procent, säger Koivukangas.

Nelia var en fantastisk gymnast, men på grund av en skada blev hon aldrig tävlingsgymnast. Parallellt med Alexeis fotbollskarriär har hon alltid arbetat som tränare.

- Alexei gick via juniorlandslaget, in i de stora klubbarna i Sovjet och hade en lysande framtid. Han kom till Finland som ganska gammal, 26 år och en ganska "färdig" spelare.

Då Alexei kom till Finland och Jakobstad hämtade han med sig ett helt nytt tänk till fotbollslaget Jaro. Antti Koivukangas gjorde för några år sen ett inslag för Sportmagasinet och intervjuade Daniel Snellman som var junior då det begav sig, och Timo Kivilompolo som var en etablerad stjärna i Jaro:

- De berättade om en Alexei Eremenko som kom in till träningen och var väldigt social, duktig på engelska, skakade hand med alla, men väl inne på planen: jumalauta vilken kravnivå! Slog du en dålig passning så fick du höra om det!

Måste-läsning

Antti Koivukangas säger att boken "Eremenko - berättelsen om en fotbollsfamilj" är något av måste-läsning för alla vänner av finländsk fotboll. Det är en intressant historia om integration, om kulturkrockar och ett porträtt av hur världen var i slutet av 1900-talet.

- Där finns grejor om uppfostran, om träningsfilosofi. Där finns väldigt mycket att ta fasta på. Det är en läsupplevelse på många sätt, Westö är en oerhört god skribent.

Boken gör enligt Koivukangas fina och spännande hopp i tid och rum. Tidvis är Mårten Westö i Skottland, tidvis i Moskva och så vidare. Den växlar också perspektiv, ibland ersätts berättarens perspektiv med att det är någon av huvudpersonerna, Nelia, eller Alexei, eller någon annan, som direkt börjar tala till läsaren.

- Westö har också fördjupat förståelsen för familjen Eremenkos förehavanden genom att prata med många människor om och kring familjen: journalister, fotbollsmänniskor, många gamla spelkamrater kommer till tals.

Mårten Westö lyckas också hålla greppet genom alla de drygt 400 sidorna. Boken avslutas med en epilog och ytterligare en liten kläm:

- Det hände märkliga saker när boken väl gick till tryck förra sommaren. Alexei Eremenko fick plötsligt sparken från sin ikoniska ställning som tränare för Jaro, vilket han varit sen hösten 2009.

Nu då boken är utkommen fortsätter dramatiken kring familjen Eremenko. Mellersta sonen Roman Eremenko är avstängd från spel av ännu inte bekräftade skäl.

- Det har pratats om dopning, det har MTV3 gått ut och påstått, men ingen vet riktigt vad det handlar om. Det ryktas om att det kan bli en avstängning på två år, men det är viktigt att poängtera här att Roman Eremenko inte är dömd för nånting ännu.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten