Hoppa till huvudinnehåll

Melinda blev deprimerad av p-pillren

Porträttfoto på Melinda Lönnberg
Melinda Lönnberg förlorade sig själv i p-pillrens biverkningar. Porträttfoto på Melinda Lönnberg Bild: Yle/Kalle Ranta lönnberg

Du känner dig nedstämd, trött och orolig. Tänk om det beror på p-pillren du stoppar i dig varje dag? Så var det för Melinda Lönnberg.

En färsk dansk studie visar att det finns en stark koppling mellan p-piller och depression. Tidigare i år visade också annan forskning att p-piller kan ge minskad sexlust, och bidra till humörsvängningar, irritation och ångest.

En som har erfarenhet av det här är Melinda Lönnberg. Hon använde p-piller i tio år innan hon slutade.

- När jag åt p-piller kändes det som om jag inte var mig själv. Det värsta var att jag upptäckte det först efteråt, när jag slutade. Det var när jag började bli mig själv igen som jag märkte hur stor skillnad det var på mitt humör och mina sociala relationer, säger hon.

Nästan social fobi

Melinda blev nedstämd under tiden hon åt hormonerna och hon beskriver tiden som mörk.

- Jag skulle nästan kunna titulera det social fobi för det var så tungt att gå ut och träffa människor. Jag reagerade på allt och kunde inte hindra det. Fast jag till en viss grad inte visade det utåt fanns det där inne hela tiden.

Melinda dolde sina känslor på grund av skam.

- Du ska orka vara i det här samhället och du ska vara glad, men när du på ett oförklarligt sätt inte klarar av det så börjar du tro att det är något fel på dig. Du skyller på dig själv, säger hon.

P-pillren gjorde Melinda så annorlunda att hon inte kände igen sig själv. Samtidigt var hon ganska ung när hon började ta dem, så hon visste inte ens riktigt vem hon var. Därför tänkte hon heller aldrig att det var pillrena som bidrog till att hon mådde dåligt.

Hur ska man vet vad som är normalt?

Melinda tycker det är skrämmande att man inte riktigt kan veta att det eventuellt är p-pillren som får en att må dåligt – förrän man slutar med dem. Det här ökar risken för att, precis som hon, fortsätta äta dem, eftersom man inte kopplar ihop dem med det dåliga måendet.

- Depression kan ju dessutom bli ett kroniskt tillstånd i hjärnan. Om man trycker i sig syntetiska hormoner från tonåren så hur kan man då veta var den riktiga noll-linjen är?

Melinda fick också andra problem av p-pillren och därför började hon läsa på om hormoner.

- Jag fick konstiga blödningar och sprang hos gynekologen hela tiden, men ingen kunde ge några raka svar. Jag gick igenom fem till sex olika p-medel och testade också på en vaginalring, men de fungerar nog inte för alla tyvärr.

Efter det här gav hon upp och slutade med hormonerna, vilket skulle visa sig bli ett av hennes bästa val hittills.

Två år att bli sig själv

Att Melinda sedan började känna igen sig själv gick inte så snabbt som man kanske skulle kunna tro. Det tog närmare två år innan hon kände sig som sitt gamla jag.

- Jag kunde kontrollera mina känslor igen och jag kände mig inte lika jagad. Det var helt otroligt, säger hon.

Så här i efterhand känner sig Melinda besviken.

- Jag är besviken på att det är ett stort problem i samhället som kostar oss så mycket. Varför finns det inte någon sorts sund kritiskhet mot det? Hur kan vi förbise en så här stor grej? frågar hon sig.

Efterlyser mer forskning

Alla blir inte sjuka av p-piller, men Melinda efterlyser ändå en mer kritisk syn på hormonerna som tusentals kvinnor stoppar i sig varje dag. Hon tycker det borde forskas mycket mer i ämnet.

- Jag kan tänka mig att det finns bolag som tjänar jättemycket på det, men då måste vi tänka på vem som betalar räkningen. Det är vi och kommande generationer – både emotionellt och fysiskt. Vi har rätt att kräva ett medel som är bättre, säger hon.

Har du upplevt problem när du använt p-piller, eller har de kanske bara underlättat ditt liv? Kommentera gärna!