Hoppa till huvudinnehåll

Mötet med Obama ändrade Trumps åsikt: Obamacare kan få stanna

Donald Trump och Barack Obama sitter bredvid varandra i Vita huset.
Donald Trump och Barack Obama sitter bredvid varandra i Vita huset. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,President Barack Obama on Space Exploration in the 21st Century,USA, Presidentvalet i USA 2016

Efter samtalet med president Barack Obama har den blivande presidenten i USA Donald Trump ändrat åsikt: delar av Obamacare kan få stanna i kraft. Det här rapporterar tidningen Wall Street Journal. Att upphäva Obamas sjukförsäkringsreform har varit ett av Trumps viktigaste vallöften.

I en intervju för Wall Street Journal berättar Trump att mötet med Obama i Vita huset i torsdags har fått honom att se annorlunda på saken. President Obama hade bett Trump bevara delar av sjukförsäkringsreformen.

- Obamacare ska antingen förbättras, upphävas eller ersättas med ett nytt system. Jag sade att jag ska titta på hans förslag, och av respekt gör jag det också, sade Trump.

Affordable Care Act (ACA) – i folkmun Obamacare – har varit en viktig politisk seger för den sittande presidenten. 20 miljoner amerikaner som tidigare inte hade försäkring har nu skaffat en, samtidigt som vårdkostnaderna i USA har sjunkit.

Republikanerna har konsekvent motarbetat reformen och anser att den är misslyckad.

Läs mera:

Obamacare ska bort - "Trumpcare" utlovas bli "någonting fantastiskt"

President Barack Obamas skötebarn, den stora sjukförsäkringsreformen Affordable Care Act (ACA) - eller Obamacare - ligger nu i vågskålen. Den nyvalda presidenten Donald Trump har sagt att reformen kommer att rivas upp med det snaraste.

Läs också