Hoppa till huvudinnehåll

Colombiska regeringen och Farc undertecknade nytt fredsavtal

Colombianer firar ett nytt fredsavtal mellan regeringen och Farcgerillan på gatorna i Bogota.
Colombianerna firade det nya fredsavtalet på Plaza de Bolivar i huvudstaden Bogotá. Colombianer firar ett nytt fredsavtal mellan regeringen och Farcgerillan på gatorna i Bogota. Bild: EPA/LEONARDO MUNOZ farc-gerillan,FARC

Parterna i den 52 år långa konflikten i Colombia har nått en ny överenskommelse. Det förra fredsavtalet röstades ner i en folkomröstning.

Det colombiska folket gick till valurnorna i början av oktober. Allting tydde på att folket skulle rösta för fredsavtalet med Farcgerillan, men så blev det inte. 50,2 procent av de som röstade valde att rösta emot.

Trots det tilldelades Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris för deltagandet i fredsförhandlingarna. Nu har parterna alltså nått en ny överenskommelse.

Med i de nya förhandlingarna var också Colombias förre president Álvaro Uribe, frontfigur för rörelsen som motsatte sig fredsavtalet. Motståndarna ansåg att avtalet gynnade gerillan.

Det blir antagligen inte folkomröstning om det nya avtalet, utan det går direkt till parlamentet för godkännande, rapporterar BBC.

Inbördeskriget har pågått i 52 år och krävt över 220 000 dödsoffer.