Hoppa till huvudinnehåll

Ett år efter terrorn - grått Paris hyllar offren

Parisborna hyllade terroroffer med ballonger.
President François Hollande avtäcker en minnesplakett utanför konsertlokalen Bataclan i Paris. Parisborna hyllade terroroffer med ballonger. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Paris,terrorattacker

Paris hedrade på söndagen offren för terrordåden för ett år sedan då 130 människor miste livet. Svenska Yles Europakorrespondent Daniel Olin rapporterar om dystra stämningar i ett gråmulet Paris.

Frankrikes president François Hollande och Paris borgmästare Anne Hidalgo besökte under söndagen de sex platser där Islamiska statens attentat ägde rum och avtäckt minnesplaketter, som varit övertäckta med franska flaggor.

- Det är en dämpad, lite dyster stämning som råder här i Paris. Folk är nedstämda och också vädret är som folket: dystert och grått, beskriver Daniel Olin stämningarna i den franska huvudstaden.

Det är mycket anhöriga och annat folk ute på stan och säkerhetsarrangemangen är rigorösa. Det är avspärrningar och poliser, och många metrostationer är också stängda.

- Det är nog ingenting som lämnas åt slumpen i dag, säger Daniel Olin.

Anhöriga, presidenten och Jesse Hughes utanför Bataclan

Minnesplaketter har avtäckts bland annat vid fotbollsstadion Stade de France och utanför konsertlokalen Bataclan där 89 människor dödades. Vid avtäckningarna lästes också namnen på de döda upp för att hedra deras minne.

Ett område utanför Bataclan hade spärrats av och bara anhöriga fick gå in där. Det var mycket sorg och tårar, berättar Olin.

- Det är djupa sår som på sätt och vis rivs upp igen.

President francois Hollande avtäcker en minnesplakett utanför konsertlokalen Bataclan i Paris.
President Francois Hollande och borgmästaren Anne hidalgo avtäckte en minnesplakett utanför konsertlokalen Bataclan. President francois Hollande avtäcker en minnesplakett utanför konsertlokalen Bataclan i Paris. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Bataclan,François Hollande,Paris

Med bland de anhöriga var också Jesse Hughes, frontmannen i bandet Eagles of Death Metal som spelade på Bataclan då terrorattentatet ägde rum. Han var där och kramade och talade med de anhöriga, berättar Daniel Olin.

Hughes har väckt uppståndelse med sina uttalanden efter terrorattentatet. På nyinvigningen av Bataclan på lördagen, då Sting spelade, portades Hughes och det övriga bandet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jesse Hughes var på plats vid minnesceremonin utanför Bataclan.
Eagles of Death Metals fronfigur Jesse Hughes deltog i minnesceremonin. Jesse Hughes var på plats vid minnesceremonin utanför Bataclan. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Jesse Hughes

Ingen politik

Också president François Hollande talade med anhöriga, poliser och hälsovårdspersonal utanför Bataclan. Men något minnestal höll Hollande inte.

- De anhöriga har hoppats att den här minnesdagen inte ska politiseras, och därför talar inte heller presidenten.

Minnesdagen är alltså fredad från politik men terrorattentaten har redan haft stor inverkan på den politiska spelplanen i Frankrike. Det har skett en klar högerförskjutning under året.

- Det är väldigt många fransmän som inte litar på den nuvarande regeringen. Man anser att den inte klarar av att bekämpa terroristerna.

Det är presidentval i Frankrike i vår och högervindarna har gett fart framför allt åt ytterhögern. Enligt opinionsmätningar har socialisterna och president Hollande inte en chans om han ställer upp i valet. I stället är det nationella frontens Marine Le Pen som gör upp om presidentskapet med någon av de konservativas kandidater.

Förlängt undantagstillstånd

Till följd av terrorattentaten råder också undantagstillstånd i Frankrike, och undantagstillståndet kommer sannolikt att förlängas ytterligare.

Den franske premiärministern Manuel Valls säger till BBC att det är svårt att avsluta undantagstillståndet nu inte minst eftersom kampanjen inför presidentvalet inleds om några veckor.

Undantagslagarna förlängdes med sex månader i juli efter terrordådet i Nice. Lagarna ger polisen större befogenheter i jakten på terrorister. Polisen kan bland annat göra husundersökningar utan domstolsbeslut, och avlyssna telefoner och bevaka datatrafik.

Är Parisborna rädda för nya dåd?

Den enda terroristen som överlevde terrordåden, Salah Abdeslam, sitter fängslad i Frankrike men har inte sagt ett ord.

Tidigare i veckan kom dessutom ny uppgifter som polisen ännu inte har bekräftat. De handlar om att ytterligare en terrorist kopplad till dåden, som till och med kan vara hjärnan bakom dem, skulle befinna sig i Syrien.

Det här väcker förstås rädsla för nya dåd, säger Daniel Olin.

Det finns människor som är rädda, människor som undviker folksamlingar, som undviker att ta metron. Men det finns också människor här i Paris som försöker leva ett så normalt liv som möjligt.

Turister skyr Paris

Terrorattentaten har också påverkat turismen i Frankrike.

Frankrike är normalt sett ett av de länder som lockar mest turister i världen.

- Men i år har speciellt de amerikanska och asiatiska turisterna minskat här i Paris, säger Daniel Olin.